Почина създателят на Чебурашка 

18:35, 02 юли 22 / Свят 25 1722 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На 101-годишна възраст почина класикът на руската анимация Леонид Шварцман, създателят на Чебурашка и много други герои, съобщи главния редактор на Съюза за анимационно кино („Союзмултфилм“) Сергей Капков, цитиран от ТАСС, пише БТА. 

Леонид Шварцман е роден на 30 август 1920 г. в Минск. При раждането си получава името Израил, но го променя на 40-годишна възраст. 

През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма, много от които са включени в златния фонд на руската анимация. 

Шварцман представя на няколко поколения зрители анимационните филми „Снежната кралица“, „Аленото цвете“, „Златната антилопа“, „Крокодилът Гена“, „38 папагала“ и много други. Най-популярният герой на Шварцман си остава Чебурашка.

Известен е и като илюстратор на детски книги и класически произведения. Шварцман е лауреат на наградата „Холивуд за деца“ и наградата „За принос в професията“ на Открития руски фестивал на анимационния филм в Суздал.

Бил е член на Академията за кинематографични изкуства „Ника“ и на Международната асоциация за анимационни филми, както и почетен директор на Московския музей на анимацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама