МЗ с препоръки за маймунската шарка

12:17, 30 юни 22 25 1378 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

До днес в България са потвърдени 3 случая на маймунска вариола в страната. Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. До тази година случаи на заболяването основно се срещаха в държави от Централна и Западна Африка. От 2022 г. случаи на маймунска вариола се съобщават от държави, за които заболяването не е характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до ендемични държави. Към 21 юни 2022 г. общо 1 799 лабораторно потвърдени случая на маймунска вариола са докладвани чрез Европейската система за надзор (TESSy). Установено е, че по-голямата част от заболелите са мъже (99,4%) на възраст между 31 и 40 г.

Министерството на здравеопазването изготви препоръки към лицата с клинични оплаквания за маймунска вариола, към заболелите лица и към техните близки контактни, както и препоръки за ограничаване разпространението на вируса.

Всяко лице с клинични оплаквания за маймунска вариола следва да потърси лекарска помощ, при възможност консултация с лекар инфекционист. При съмнение за маймунска вариола, заболелият трябва да се изолира в дома или в лечебно заведение, ако протичането на заболяването го изисква.

Потвърден е трети случай на маймунска шарка у нас

Инкубационният период обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми обрив започва от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнати както дланите, така и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди и съпътстващо обрива при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Силно препоръчително е лицата с клиника да се изолират в самостоятелна стая и да използват индивидуални кърпи, прибори за хранене, спално бельо и др. При лабораторно потвърден случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обривните единици. Потвърдените случаи на маймунска вариола не трябва да напускат дома, освен при необходимост от провеждане на медицински преглед.

СЗО: Има риск маймунската шарка да се разпространи сред бременните и децата

За ограничаване разпространението на маймунска вариола от ключово значение е ранното установяване както на заболелите, така и на техните близки контактни лица. В продължение на 21 дни от датата на последния контакт със заразения близките контактни лица трябва да се самонаблюдават за поява на повишена телесна температура и симптоми. При клинични оплаквания контактните лица следва да се консултират с лекар, който да назначи необходимите лабораторни изследвания за маймунска вариола.

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани от началото на годината досега чрез Европейската система за надзор, са с леко протичане и самоограничаващи се симптоми.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама