Непоказвани бижута във военноисторическия музей

18:40, 30 юни 22 25 1468 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Националния военноисторически музей откри изложбата „Познатият непознат“. Създадена по повод 106-ата годишнина на музея, тя представя една неизвестна и много любопитна част от неговия милионен фонд – колекцията с ценни бижута, повечето от които ще бъдат показани пред публика за първи път, съобщават от музея.

Сред любопитните експонати са игли за ревер, копчета за ръкавели и яки, часовници, пръстени, табакери, отличия и яйца Фаберже. Изящно обработени от благородни метали и скъпоценни камъни като платина, злато, сребро, диаманти, рубини и сапфири, те носят белега на универсални стойности и елегантност, надживяла времето.

В изложбата са представени произведения на ювелирното изкуство на над 25 от най-изтъкнатите европейски ателиета от края на XIX и началото на XX в. като Ludwig Wrana и Ernst Paltscho (Австро-Унгария), Peter Rath и Willy Ganssen Coburg (Германия), Bvlgari и Settepassi (Италия), Faberge и Bolin (Русия), Cartier и Hermes (Франция) и др. В изложбата ще бъдат представени и ювелирно изработени часовници на известни швейцарски, немски и френски марки. Любопитен факт е, че някои от бижутерските фирми произвеждат и български отличия. Част от изложбата ще бъдат звездите на най-високото отличие на Княжество България „Св. Александър“, изработени от C.F. Rothe и G.A. Sheid (Австрия), и Kretly (Франция).

Посетителите ще се потопят в епохата от втората половина на XIX и началото на XX в. с музикални моменти от репертоара на Националния музикален театър и подбрани кадри на Българската национална филмотека.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама