Елена Гунчева размисли, остава в парламента

14:55, 29 юни 22 / Политика 25 1498 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Елена Гунчева, която преди дни подаде заявление за напускане на Народното събрание, изненадващо е решила да се откаже от оставката си като депутат. За това съобщиха от парламента пред БТА. В същото време обаче тя е поискала вече да не е част от ПГ на „Възраждане“. Така на практика става независим депутат. Информацията бе потвърдена пред bTV от партията на Костадин Костадинов. Самата тя пък е обяснила пред „24 часа“, че иска да запази депутатското си място поне до 13 юли, когато приключва болничният ѝ отпуск.

Eлена Гунчева депозирала оставката си като депутат

Гунчева твърди, че е взела решението си да остане като независим депутат заради проявеното „неразбиране, авторитарен стил и оплюване“ от страна на ръководството на „Възраждане“. „Оплюха ме, така им отговарям. Нека тръпне в очакване“, изтъква тя по адрес на партийния лидер Костадин Костадинов.

От своя страна Костадинов пък се извини чрез медиите на избирателите на „Възраждане“ за това, че от ръководството са направили „такава грешна преценка по отношение на Елена Гунчева“. „Истината винаги излиза наяве. Кой има интерес от това да се появи един пореден изживял катарзис депутат, който започва да мисли колко е полезно да се подкрепя това правителство? Ами, този, който управлява в момента, естествено. Това са ПП, БСП и ДБ“, отбеляза Костадин Костадинов, цитиран от bTV. 

По думите му Петков няма да намери необходимите гласове, за да състави мнозинство. „Дори да приемем, че успее по някакъв начин да предизвика един финансов или морален катарзис в други депутати в парламента, можете ли да си представяте каква агония ще бъде това за българския парламент и народ. Това е обида и плюнка в лицето на България. Помните ли времето, когато страната ни се управляваше от мнозинството на ДПС и БСП, което се крепеше на един златен пръст. Това ли трябва отново да преживява нашата страна - агония след агония“, изтъкна още Костадинов.

Според него, ако има нови избори, БСП може и да не влезе в парламента. Не веднъж той е казвал пред медии, че очаква „Възраждане“ да е първа политическа сила след евентуален предсрочен вот. Тезата му обаче не се потвърждава до момента от нито една социологическа агенция.

След напускането на Елиена Гунчева на „Възраждане“ партията остава с 12 членове. Тя е първият и засега единствен отцепник от партията на Костадин Костадинов. Преди нейното напускане от ИТН се отцепиха шестима депутати, както и спортният министър Радостин Василев. Рано е обаче да се каже дали това ще промени по някакъв начин баланса на силите в парламента, тъй като позициите, които Гунчева е изказвала публично, остро противоречат на принципите на управляващата коалиция. 

Костадинов изпраща Гунчева с думи на Гоце Делчев

Срещу нея дори бе образувана прокурорска проверка след като написа във Facebook профила си, че руската страна разполага с високоточни оръжия и би ѝ дала координатите на Министерския съвет, за да може да отърве България от правителството ѝ. 

Разпадът в отношенията на Елена Гунчева и Костадин Костадинов пролича едва преди седмица, когато тя обяви, че напуска „Възраждане“ и парламента, защото партията искала да издига послушни, а не способни хора. Тя критикува лидера на партията и за харченето на т.нар. безотчетни пари, които се отпускат на депутатите. Според Гунчева те са давали партийната каса и се харчели не за сътрудници, а за наем на автобуси, когато се организират протести.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама