„Мудис“ потвърди фалита на Русия по външния дълг

12:29, 28 юни 22 25 1627 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Международната рейтингова агенция „Мудис“ потвърди, че Русия е изпаднала в технически фалит по външния си дълг, след пропуснатото плащане на купон по руските еврооблигации.

За първи път от век насам: Москва пропусна вноска по външния си дълг

„На 27 юни притежателите на руски държавен дълг не получиха купонни плащания по две еврооблигации от 100 милиона долара до изтичането на 30-дневния гратисен период, което считаме за събитие по неизпълнение според нашата дефиниция“, се казва в изявление на агенцията.

Това е първият фалит на Русия по външния ѝ дълг от времената на болшевишката революция.

Шести пакет санкции: Още руски банки ще излязат от SWIFT

Вчера Kpeмъл обяви, че имa пapи дa извъpшвa плaщaниятa cи и обвини Запада, че довеждa cтpaнaтa дo изĸycтвeн фaлит. През май Москва издължи предсрочно и в долари купони по двете еврооблигации, за да избегне изтичането на лиценза от американските власти, позволяваща транзакции по руския външен дълг. Посредникът „Euroclear“ обаче не разпредели всички плащания към държателите на облигации заради наложените санкции след военната инвазия в Украйна. Така остана неизплатен дълг за 100 млн. долара, чийто гратисен период изтече на 27 юни.

От „Мудис“ добавят, че указът на Владимир Путин обслужването на руския външен дълг от 40 млрд. долара да се извършва само в руски рубли също ще бъде разглеждан като неизпълнение, тъй като договорните условия по облигациите не позволяват плащания в тази валута, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама