Радев и ДБ се захапаха за несъстоялата се съдебна реформа

11:09, 28 юни 22 / Политика 25 1300 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Напрежението между досегашните управляващи и президента Румен Радев отново пролича на провежданите от него консултации за съставяне на ново правителство. Тази сутрин в разговорите взеха участие представители на „Демократична България“. Не така остър обаче бе държавният глава при разговорите си с ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Припомняме, че ДБ са единствената от трите формации в управляващата коалиция, която досега е пратила свои хора на „Дондуков“ 2. Вчера „Продължаваме промяната“ и БСП отказаха да го направят с формалния мотив, че са твърде заети с бюджетната актуализация и други ангажименти.

Макар и да се държаха вежливо едни с други, Радев и десните леко се захапаха по време на разговора си. Поводът беше несъстоялата се съдебна реформа, която беше един от основните приоритети на сваления кабинет Петков“. Държавният глава похвали десницата, че последователно отстоява нуждата от такава реформа. В същото време обаче, той обяви, че темата е изпаднала от фокуса на кабинета, и това е станало една от причините за срива на доверието в правителството, предаде „Сега“. 

Радев изтъкна, че е предупредил, че ако не се предприемат решителни реформи в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш.

„Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от дългия и важен път, който трябва да се измине. Много е важно да се намери балансът между това, че трябва време и усилие от партиите в съставянето на нов кабинет, а в същото време предстои изключително много работа за приемането на бюджета и да се постави законодателна основа за приемането на Плана за възстановяване и устойчивост. Голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка и дали това НС има потенциал да формира ново управленско мнозинство, дали е по-важен скучният професионализъм или площадният устрем, който да консолидира повече последователи“, отбеляза президентът, цитиран от БНТ.

От своя страна от ДБ отвърнаха, че изпълнителната власт или кабинетът не са основните фактори за забавянето. „Това се случи в Народното събрание, заедно с невъзможността на парламента да дефинира приоритети“, изтъкна съпредседателят на обединението Христо Иванов. 

Правителство с първия мандат

По основния въпрос на разговора десният политик подчерта, че за ДБ е „много важно“ да се направи опит за съставяне на правителство с първия мандат, който ще отиде при ПП. По думите му, формацията на Кирил Петков е натоварена с най-много очаквания от гражданите след промяната в българската политика, последвала кабинета „Борисов 3“. Иванов добави, че досегашният им опит е показал, че предсрочните избори не могат да бъдат панацея.

По думите му консултациите са именно антикризисна мярка, доколкото целта на Конституцията е да има излъчено правителство и да не се стига до предсрочни избори. „Кризата има още един аспект - на политическата класа, където всичко е твърде лично и не може да се води разговор по съществените проблеми. В този смисъл консултациите са важен елемент от опита да се възстанови възможността за разговор, отбеляза Иванов.

Разговорите днес започнаха с „Има такъв народ. След ДБ на консултации при държавния глава влязоха и представители на „Възраждане.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама