Легенда на „Левски“ е в Топ 10 на вечна световна класация

10:09, 28 юни 22 / Спорт 25 2213 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Един от най-изявените централни нападатели в историята на „Левски“ - Кирил Миланов, посмъртно намери място в престижна класация. Тя е за най-много голове в един мач в континентален клубен турнир отбелязани от един футболист и е изготвена от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS).

Миланов попадна в Топ 10 на това подреждане, благодарение на шестте си попадения при разгрома на „Левски“ с 12:2 над финландския „Рейпас“ (Лахти) на 16 септември 1976 г. в несъществуващия вече турнир на носителите на национални купи (КНК).

Всъщност, повече от българина по този показател са вкарвали в световен мащаб само двама футболисти. Замбиецът Годфрид Читалу бележи 7 пъти за „Кабве Уориърс“ при победата с 9:0 над „Маджантжа“ (Лесото) в турнира за Купата на африканските шампиони през 1972 г. Също 7 попадения вкарва и австралиецът Сашо Петровски за „Уолонгонг Уулвс“ (Авл) при погрома с 16:0 над „Лотоха`апай“ (Тонга) в турнира на шампионите в зона „Океания“.

Кирил Миланов, който бе известен и като Байко, дели третата позиция с още шестима футболисти, които също имат по 6 гола в един двубой в международен клубен турнир. Това означава, че легендата на „Левски“ продължава да е европейски рекордьор заедно с още трима играчи, които са вкарвали колкото него в турнири на Стария континент. През 1963 г. анголецът Маскареняс се разписва 6 пъти за „Спортинг“ (Лисабон) при 16:1 над кипърския АПОЕЛ в КНК. В същия турнир, но през 1965 г. това прави и германецът Лотар Емерих за „Борусия“ (Дортмунд) при 8:0 над малтийския „Флориана“. А през 2003 г. босненцът Елдар Хаджимехмедович записва същото постижение за норвежкия „Лин“, като се оказва и единственият голмайстор при успеха с 6:0 над НСИ „Рунавик“ (Фар. о-ви) за купата на УЕФА.

Впрочем, благодарение на попаденията си срещу „Рейпас“ Кирил Миланов успя да стане и голмайстор в турнира за КНК за сезон 1976/77 с общо 14 попадения.

Кариерата му обаче приключи внезапно, тъй като през 1977 г. бе наказан да не играе до живот, заради сбиване на терена след грубо влизане в краката му от страна на Йордан Стойков-Бумбо от „Локомотив“ (Сф). По-късно на Миланов е позволено да играе само за националния отбор и в европейските турнири, но на практика той вече е приключил с футбола. 

Самият той признава, че нареждането за наказанието му е дошло от члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев. Дълго време след принудителното му изваждане от състава на „Левски“ привържениците на тима пеят „Върнете Киро, Киро Миланов - любимеца на наш`та публика“, но без успех, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама