„Славата е в миналото“: Ден 1 на изслушванията за директор на БНТ

19:43, 27 юни 22 25 1509 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Четирима от осемте кандидати за генерален директор на БНТ бяха изслушани от Съвета за електронни медии - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакиева. И четиримата говориха за сериозни проблеми в обществената телевизия, но предложиха различни решения за излизане от „кризата“, в която тя се намира.

Във вторник предстоят изслушванията на Емил Кошликов, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. В сряда членовете на СЕМ трябва да направят своя избор.

Съзнаваме пред какъв мъчен и отговорен избор сме изправени“, каза председателят на СЕМ Соня Момчилова в началото на изслушванията, предаде Свободна Европа“.

„Разчитаме, че ще се получи диалог, че не само няма да навредим, а ще сме полезни на обществената медия да отстои званието си Телевизията". БНТ заслужава грижа, визия и компетентност, и това очакваме да чуем, и да срещнем в тези два дни", каза още тя.

Свещената крава БНТ никой не смее да я пипне  

Първи беше изслушан водещият в „Евроком“ Сашо Диков, който критикува СЕМ, че не разследва обвинения, които според него са извършени от настоящия директор на БНР Емил Кошлуков.

Журналисти призовават СЕМ да не допуска Кошлуков до конкурса за шеф на БНТ

Има достатъчно доказателства, че има нарушения. Не повтаряйте глупостите на предишния състав на СЕМ", каза Диков.

Според него „десетки милиони изтичат в бездънна каса, наречена БНТ“. „Тази свещена крава БНТ никой не смее да я пипне", каза още той.

След него беше изслушана бившият юрисконсулт на националната телевизия Ирина Величкова, която каза, че обществената телевизия е в толкова дълбока криза, че рискува да не изпълни ролята си.

След всяка криза, неизбежно се стига до катастрофа, но може би БНТ трябва да извърви своя път както гръцката телевизия, която беше закрита, а по-късно открита“, каза Величкова.

Тя каза още, че е време за пълен „рестарт“.

Водещият Сашо Йовков каза, че финансирането на обществените медии трябва да става чрез процент от брутния вътрешен продукт (БВП). Така политиците няма да оказват натиск върху обществените медии и няма да има корпоративен натиск на външни продуценти.

Ясни са кандидатите за директор на БНТ

Според него в мултимедийното развитие е голямото бъдеще на БНТ и така ще се привлече и липсващата младежка аудитория – 18-35-годишни.

Славата на БНТ е в миналото 

Четвъртият кандидат, беше водещата от БНТ Василена Матакиева. Славата на БНТ е в миналото, защото конкуренцията е налице“, каза тя. По думите й в БНТ работят знакови журналисти, но „единственият проблем е недостатъчната подреденост на структурата. Говоря за оптимизация, а не за съкращения“, каза тя.

Време е да обърнем време на децата. Време е водещите да станат по-разпознаваеми, каза още тя.

За да бъде избран някой от кандидатите на 29 юни, той трябва да събере поне 3 гласа от общо петимата членове на СЕМ. В случай, че никой не постигне такъв резултат, конкурсът се прекратява и трябва да бъде проведен нов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама