ДПС пред Радев: Трябва отново да се обърнем към избирателите

15:51, 27 юни 22 / Политика 25 1496 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Започваме консултации за съставяне на правителство в предизвикателен момент. Към всички кризи е добавена и политическата криза. Знаете тревогите на избирателите си от растящите цени, продължаващата война. Тези кризи не могат да бъдат решавани само от една политическа сила, каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ДПС преди даването на мандат за ново правителство.

„Важно е да имаме амбициозна, последователна, единна външна политика. Важна е също така позицията на всяка една партия. Политическият опит, който натрупа ДПС през годините на прехода означава и много висока отговорност към избирателите. Отговорното отношение на ДПС към етническия мир е факт, факт е, че в кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог. Но България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона. Надявам се, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство“, каза Радев и отбеляза, че има въпроси, които не търпят отлагане и се надявам партиите да влязат в един градивен диалог.

„За обществото ни е важно виждането на вашата партия и оценката за състоянието на политическата обстановка в страната. Важно е обществото ни да да знае дали виждате вие достатъчно потенциал в това НС за търсене на ново управленско мнозинство и с какви механизми може да се получи и изобщо как виждате печелившата формула за излизане от политическата криза“, попита Радев.

ГЕРБ при Радев: Принципна коалиция в този парламент не може да има

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък определи политическата криза като естествен край на политиката, основана на лъжата и омразата. Последната коалиция, по думите му, не е основана на база ценности и политики, а на база отрицание и цялата им идея е била основана на лъжата. Според него в Народното събрание ДПС са се опитвали да разобличават лъжите, които са се опитвали да им внушават.

Изходът от политическата криза е и предпоставка за намиране на решение и на другите кризи“, отбеляза Карадайъ. Това започна с успешния вот на недоверие към правителството, което отказваше да има диалог, дори и вътре в управляващото мнозинство. По този начин не можем да намерим решение на кризите и трудно бихме могли да управляваме в България“, добави той и призова отново за диалог, за да бъдат решени проблемите на хората и да се намери изход от кризите.

За нас в това Народно събрание трудно може да се намери онзи необходим диалог, който да произведе онова нужно, хомогенно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Според нас, ние трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с определена отговорност и тежест политическите партии и в следващия парламент не да влезем с омраза и отрицание, а точно с обратното - с нашите ценности, цели и с нашите предложения за приоритети на държавата и да търсим в следващото Народно събрание сформиране на ценностно, хомогенно категорично евроатлантическо управление“, изтъкна лидерът на ДПС, цитиран от БНТ.

Карадайъ заяви приоритетите на ДПС - енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

ПП и БСП не отидоха на консултациите с президента

Срещите при президента трябваше да стартират с представители на „Продължаваме промяната“, но те не дойдоха на „Дондуков“ 2. Отсъствието си ПП оправдаха с това, че по същото време има заседание на бюджетната комисия в парламента. Със същата причина от „БСП за България“ съобщиха, че няма да отидат в предварително определения час за консултация. От ГЕРБ-СДС при президента отидоха Десислава Атанасова и Томислав Дончев. Утре разговорите продължават с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама