Абортите в САЩ: Шок, протести, призиви за извънреднo положение

11:27, 26 юни 22 / Свят 25 1725 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В петък американският Върховен съд отмени решението по делото „Роу срещу Уейд“, като постанови, че вече не съществува федерално конституционно право на аборт. Това означава, че всеки отделен щат ще има право да реши дали да гарантира, или не това право на жените - освен ако Конгресът не предприеме допълнителни действия.

Президентът Джо Байдън разкритикува много остро решението на съда, като каза, че то „буквално връща Америка 150 години назад“. Oт Белия дом увериха, че държавният глава ще продължи да търси решения, за да не отпадне правото на прекъсване на бременността.

В страната избухнаха протести. Власти, организации и граждани предлагат помощ на жени, които могат да изпаднат в нужда, да ползват правото на аборт в щат, в който това бъде забранено. Демонстранти от цялата страна се събират пред Върховния съд в столицата Вашингтон, за да протестират срещу решението.

Губернатори от Демократическата партия побързаха да предприемат законодателни или правни действия в отговор на отмяната на решението на Върховния съд, за да гарантират правото на аборт. И обратно - очаква се в много управлявани от републиканците щати забраната да влезе в сила. Около половината щати могат да въведат забрана или ограничения за прекъсване на бременността.

Двама сенатори призоваха президента Байдън да обяви извънредно положение в здравеопазването. Засега президентската администрация работи в две посоки - да осигури медикаменти, предизвикващи аборт, както и правото на жените да извършат процедурата в друг щат, пише Offnews.bg.

Си Ен Ен изброява кои са щатите, които не биха забранили правото на аборт, и кои за онези, които сигурно или вероятно биха наложили забрана:

Без забрана

Калифорния
Илинойс
Мериленд
Мейн
Ню Джърси
Ню Йорк
Северна Каролина
Пенсилвания
Вирджиния
щата Вашингтон

Сигурна или вероятна забрана

Алабама
Аризона
Арканзас
Флорида
Джорджия
Индиана
Кентъки
Луизиана
Мичиган
Мисури
Охайо
Оклахома
Южна Каролина
Тенеси
Тексас

Минесота предлага закрила на жени от други щати

Губернаторът на Минесота издаде днес изпълнителна заповед, с която осигурява защита на хората, идващи в щата Минесота за т.нар. репродуктивно здравеопазване от щати, в които абортът е незаконен или криминализиран, се казва в съобщение на кабинета на губернатора Тим Уолц.

Докато някои клиники вече затварят, корпорации побързаха да гарантират това право на служителите си. JP Morgan, Levi Strauss и Microsoft са сред големите американски корпорации, които ще покриват разходите на тези, които пътуват за процедурата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама