Кметът на Берлин разговаря 30 минути с фалшив Кличко

17:01, 25 юни 22 25 1636 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кметът на Берлин Франциска Гифай разговаряла 30 минути във видео разговор с мъж, представящ се за кмета на Киев Виталий Кличко. Това съобщи Tagesspiegel. За видео срещата Гифай е помолена от украинската страна, твърди Берлин. Не публично известно по какви канали се е случило.

Ходът и тонът на разговора смутили Гифай - неизвестният разпитвал как са украинските бежанци, дали получават социални помощи чрез измами, сътрудничат ли на местната власт, обяснявал, че украинските мъже трябва да се върнат да воюват.

Русия овладя Донецка област

Разговорът бил прекратен преждевременно. Прессекретарят на берлинския Сенат допуска, че е използвана технологията дийпфейк. „За съжаление, такава е реалността, войната се води с всякакви средства, включително онлайн, с дигитални методи да се подкопае доверието сред партньорите и приятелите на Украйна“, коментира кметът.

В момента службите за сигурност разследват случая, за да изяснят обстоятелствата. Украинският посланик е потвърдил, че Гифай не е говорила с истинския Кличко. По данни на „Билд“ подобен инцидент е имало и в Мадрид, където също се появил фалшив Кличко. В канала си в Телеграм киевският кмет съобщи, че от фалшив имейл са отправени искания за видеоразговори с кметове на европейски градове, пише „Сега“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама