Незаконен е арестът на ученика, написал „Save Ukraine“ на ПСА

11:20, 24 юни 22 25 1607 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконна заповедта на МВР, с която е задържан десетокласникът Никола Генов, който опита да напише „Save Ukraine“ върху Паметника на съветската армия (ПСА) в София. Новината съобщава правният сайт „Лекс“, като цитира и части от съдебното решение.

Ученици арестувани при опит да напишат „Save Ukraine“ на „Съветската армия“

В мотивите си съдия Николай Урумов отбелязва, че полицаите са написали в основанието за задържане, че момчето е извършило хулигански действия, без да има никакви данни за това, като подчертава, че опитът да се изпише „Save Ukraine“ е форма на протест срещу агресията на Русия в Украйна, а не престъпление.

Съдът посочва, че в заповедта за задържане на ученика няма факти или информация, сочещи за съществуването на обосновано подозрение за извършване на нарушения от негова страна. От решението за отмяна на заповедта за задържане става ясно, че момчето е успяло да изпише само две букви –  „SA“, тъй като полицаите дошли. Те докладвали в оперативната дежурната част, откъдето било разпоредено момчето да бъде задържано за хулиганство.

„Това е нетърпимо“: Проверяват заповедите за арест заради случая „Save Ukraine“

Цитирана е и практиката на Европейския съд за правата на човека, който посочва минимални стандарти за законността на заповедите за арест. ЕСПЧ вече има произнасяне по дело за „боядисване“ на паметник в България - този пред сградата на БСП на ул. „Позитано“ - като приема, че изрисуването не уврежда основната повърхност по начин, който да не може да се почисти, затова деянието не може да се квалифицира като вулгарно или обидно.

„Деянието (на арестувания ученик, б.р.) цели да осъди цялостната агресия, проявявана в Украйна, поради което не може да се приеме, че е налице намерение на дееца да извърши оскверняване на дълбоко вкоренени обществени ценности в обществото, т.е. изначално липсва умисъл за извършване на хулиганска проява“, се казва в решението на съда.

МВР призна за грешки по случая „Save Ukraine”

То не е окончателно и би могло да се обжалва.

Припомняме, че случаят е от 25 февруари - деня след обявената от Путин „специална операция“ и фактическото нападение над Украйна. Тогава бяха отведени в Първо РПУ Никола Генов и още двама негови съмишленици. Авторът на надписа дори остана за 24 часа в ареста. Причината - учениците бяха направили опит да напишат „Save Ukraine“ върху съветския паметник в центъра на София.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама