Кирил Петков: Кабинет на Радев ще върне „Газпром“ и ще спре оръжието за Украйна

09:30, 24 юни 22 / Политика 25 1327 Шрифт:
Василена Йорданова

Служебен кабинет, назначен от Румен Радев, може бързо да сключи сделка с „Газпром“ и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната. 

Това казва в интервю за „Гардиън“ премиерът Кирил Петков. Разговорът е воден преди вота на недоверие, с който кабинетът на Кирил Петков бе свален от власт в сряда, уточнява авторът на интервюто Андрю Рот.

Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ [на помощ] за Полша ще бъде рязко намален. Опасявам се, че силната позиция на ниво Европейската комисия и Европейския съвет ще се превърне в много повече в увъртане, отколкото в силен глас срещу Русия“, казва още Кирил Петков, цитиран „24 часа“. Тази промяна в политиката не е сигурна, тъй като повечето от неговата коалиция изразиха подкрепа за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна, допълва авторът в „Гардиън“.

Quote Icon Малко след като публикацията на „Гардиън“ се появи в българските медии, от правителствената информационна служба уточниха, че страната ни изпълнява стриктно решението за оказване на помощ на Украйна, в което не е записано изпращането на оръжия.

Разминаването по отношение на войната са противопоставили Петков срещу президента Румен Радев, който британският вестник описва като пенсиониран генерал и командир от военната авиация, който е казвал, че доставките на оръжие за Украйна само ще удължат войната.

Той споделя още в интервюто убеждението си, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да залагат на неутралитет, казвайки, че вярва, че 20% от българите подкрепят Русия във войната и други 60% не искат да се заема категорична позиция“ за инвазията“.

И може би президентът просто гледа популистките гледни точки. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не усеща нуждата, която ние изпитваме, да се заеме лидерска позиция по тези въпроси и да бъдем в един глас с членовете на ЕС и да сме силни като съюзник в НАТО, какъвто можем да бъдем“, обяснява Петков.

Русия наистина иска да свали това правителство, защото знаят, че ако не играеш с тях, тогава падат правителства. Това би било ярък пример за това как стратегията за разнообразяване доставчиците на газ не върши работа. И един по-слаб глас срещу тях по повод санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели“.

Петков казва в разговора, че войната войната допълнително е поляризирала обществото и политическата класа в България. Тя действително много ясно показа кой на чия страна е. Но за съжаление за правителството тя създаде още и още нестабилност, тъй като трябва да се взимат тежки решения“.

Според премиера проруското влияние в България и интересите на корумпирани среди в страната са обединили сили, за да свалят правителството му. Вътрешната криза означава, че сега България рискува да се завърне към традиционната си роля на мека държава“, що се отнася до критиките към Русия, допълва Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама