Първи случаи на маймунска шарка са потвърдени в България

17:20, 23 юни 22 25 1772 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В страната са потвърдени два случая на маймунска вариола, обявиха от Министерството на здравеопазването. 

Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

От ВМА съобщиха, че 41-годишният мъж е техен пациент и е постъпил за лечение в Катедрата по инфекциозни болести на 20 юни. Към момента пациентът се намира в добро състояние, с обратно развитие на обрива. Още с постъпването му в болницата е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки. 

По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен Аз съм Мъж.. 16:58, 23 юни 22

Аман от Хомобандити: опс от Маймуни едно време Фреди Бяха 40 човека БАРДАК..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама