Кирил Петков нарече президента страхливец

11:10, 23 юни 22 / Политика 25 1938 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ден след като кабинетът „Петков“ падна от власт, премиерът в оставка втвърди тона срещу президента и го нарече страхливец.

„Маските паднаха, омръзна ми от страхливци“, обяви Кирил Петков по адрес на държавния глава, който в последно време бе сред най-сериозните критици на правителството и дори заговори в синхрон с основните си опоненти от ГЕРБ.

Повод за острата реакция на Петков бе темата за Северна Македония – същата, която формално накара ИТН да напусне управлението и така отвори пътя към свалянето на кабинета. Дни преди вота на недоверие президентът разкритикува Петков, че София не е излязла със собствено предложение за решаване на кризата със Скопие, а разчита на Брюксел. Самият министър-председател пък упрекна, че прехвърля отговорността за това на парламента и действа не като премиер, а като куриер.

Премиерът дада да се разбере, че няма да наруши обещанието си и да вдигне сам ветото.

„Харесвам френското предложение. Мисля, че такова друго предложение не може да има. Парламентът трябва да реши, аз ще си спазя думата. Аз съм премиер и като обещая на българския народ нещо, аз си спазвам думата. Надявам се в близките дни Народното събрание да вземе решение по този въпрос. Имаме исторически момент да можем да запазим всичките си български интереси, неща, които сме си мечтали и това предложение да защити българския интерес за дълъг период на време“, каза Петков, който прехвърли отговорността на парламента в опит да убеди партиите и обществото, че не се водят тайни договорки по темата.

Кирил Петков заминава за Брюксел

„Президентът не може КСНС да не се свиква и да се крием на различни места. Ако си президент на място викаш КСНС, служби, партии, сядаме, обсъждаме и излизаме. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци“, каза още Петков по адрес на Радев, цитиран от БГНЕС. Не за първи път той призова Радев за свикване на нов КСНС за Северна Македония, но държавнят глава даде да се разбере, че няма намерение да го стори, тъй като в началото на годината вече се проведе такъв.

Страхливец тук, страхливец – там

Премиерът в оставка не пощади и опозицията. Според него опозицията бойкотира кворума в парламента от страх. „Тези хора са едни страхливци, мислят само как да манипулират. Ако имат истинска позиция – днес комисията заседава, следващите дни може да има отворена дискусия, за да разбере целият български народ. Всички трябва да знаят, че сме защитили позицията ни с това предложение.“, обяви Петков. Допреди две седмици всички казвали, че премиерът трябва сам да вземе решение, а сега говорят за парламента.

„Или сте едни страхливци всички вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се говори пред целия народ и да се вземе правилното решение. Днес ще кажа на всички мои европейски партньори, че докато НС не вземе решение, българската позиция остава, каквато е“, обобщи Петков.

„Бойко Борисов е най-недостойният човек, когото познавам“, каза премиерът в оставка и посочи, че  двойнствеността е характерна за лидера на ГЕРБ.

Ден по-рано опозицията в лицето на ГЕРБ също използва епитета „страхливец“, но по адрес на Кирил Петков. И Бойко Борисов, както Радев преди това, призова правителството да поеме отговорност и да внесе за обсъждане в парламента френското предложение за Северна Македония.

Големите кавички: „Не се страхувай, колега Петков!“

Нещо повече, макар и да внесоха вот на недоверие срещу кабинета, от ГЕРБ обещаха пълна подкрепа по темата за Северна Македония, ако правителството придвижи в спешен порядък т.нар. френско предложение. За целта обаче Петков трябвало да прояви смелост, а не да оставя въпроса и да се оправдава, че опозицията му пречи. 

Междувременно днес ГЕРБ и ДПС внесоха в Народното събрание проектопредложения за отпадане на ветото за РСМ по пътя към ЕС. Френското предложение получава подкрепа и от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, така че на практика се събира достатъчно голямо мнозинство в парламента, което да даде „Зелена светлина“ на Северна Македония.

Интересен обрат на събитията – именно темата за Северна Македония доведе до разпад на правителството, а точно по нея опозицията предлага „пълен съпорт“ на вече управляващите в оставка.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама