Говори ГЕРБ, чуваш ИТН

11:10, 23 юни 22 / Политика 25 1536 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Исторически е моментът за българската политика. Исторически е моментът за българската демокрация. Но исторически е моментът и за нас, родените след 89-та година. Защо – може би, за първи път младите са в парламента, младите са и пред парламента. Границата между това, което е било и още иска да бъде, и между това, което трябва да бъде управлението на страната е нажежена до червено. Ясно е КОЙ кой е. Изглежда тези, които ще изградят новата политическа класа, са пораснали достатъчно, повярвали са си достатъчно. А и ние пораснахме достатъчно, за да не могат вече да ни лъжат и за да ни пука, нали?

За първи път българско правителство падна след вот на недоверие. Кабинетът „Петков“ бе свален и после аплодиран. Още от самото си начало коалицията се движеше по ръба и просъществуването й за пълен мандат изглеждаше трудно, ако не невъзможно. Сещам сe за израза от народното творчество, че „един българин е айдук, двама българи са сговорна дружина, а трима българи са чета с предател“. Та така и сега. ИТН изтегли министрите си и на практика взриви коалицията. Последваха обвинения, отцепления, мръсни думи, детектори на лъжата и какво ли още не. Повтарянето им не е нужно.

И докато слушаме кой какво казал на някого, пък как му го казал, SMS ли му написал… на удобното диванче на опозицията стана още по-удобно. Новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН е видимо от космоса. Отричайки, си гласуват заедно. Отричайки, провалят заседанията на парламента. Отричайки, дойдоха на работа в 19.10 часа, но не и в 9.00. Сещате се защо. И ако преди политиците разчитаха на кратката ни памет, сега явно разчитат и на не добрия ни слух. Тезите им така се сливат… че ако човек например готви на фона на новините, може и да се обърка кой говори.

Ще се спра само на един акцент в цялото политиканстване след вота на недоверие. Та ГЕРБ тази сутрин от студията на всички телевизии ни казаха следното правителството само се свали, ние не го свалихме. Нямало нужда да го бутат, то си паднало заради финансовата политика, цените на горивата, храните и електроенергията. Или с други думи, кабинетът сам си е виновен. И дежа вю...

Същото ни каза и лидерът на ИТН Слави Трифонов в станалото пословично интервю от 13 юни. Той не бил развалил правителството, просто изтеглил министрите. Защото другите са държали нагло и безотговорно. И на резонния въпрос защо ИТН поставят държавата в това положение, отговорът бе буквално изкрещян от Трифонов: „Заради Македононияяя“. И така клишето поемане на политическа отговорност сякаш никога не е било по-празно откъм съдържание. Нито ГЕРБ, нито ИТН ще поемат каквато и да е отговорност за действията си, които вкарват държавата в затворен кръг от избори, без да е ясно ще има ли изход изобщо. 

И докато пиша този текст ГЕРБ и ДСП внасят в Народното събрание проектопредложения за отпадане на ветото за РСМ по пътя към ЕС. Две предложения с различни наименования, но с еднакво основно искане. И да, в същия парламент, в който не идват на работа… Е, за това гласуване кворум ще има. От раз.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама