„Microsoft“: 42 страни съюзници на Украйна са били мишена на руски кибершпионаж

08:20, 23 юни 22 25 1642 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Действащи от името на руската държава хакери са извършвали „стратегически шпионаж“ срещу правителства, мозъчни тръстове, компании и хуманитарни организации в 42 страни, подкрепящи Киев, се казва в доклад на „Microsoft“, цитиран от Асошиейтед прес.

„От началото на войната руските кибератаки срещу съюзници на Украйна са били успешни в 29% от случаите“, пише президентът на софтуерния гигант Брад Смит. Той допълва, че в поне 1/4 от успешните атаки е имало кражба на данни.

„След сформирането на коалиция от страни в защита на Украйна руските разузнавателни служби засилиха проникването в компютърни мрежи и шпионските си действия срещу правителства на страни съюзници на Украйна“, заяви Смит.

Близо 2/3 от мишените на кибершпионажа са членки на НАТО. Главната цел са били САЩ, следвани от Полша, която е основният канал за военна помощ за Украйна. През последните два месеца се наблюдава увеличение на хакерските атаки и срещу Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Турция, предаде БТА.

Изненадващото изключение е Естония, където „Microsoft“ не са засекли нито едно киберпроникване от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Компанията отдава това на факта, че Естония е възприела така наречените облачни технологии (cloud computing), които правят по-лесно засичането на нарушители.

В киберзащитата на някои европейски правителства продължава да има значителни слабости, констатира „Microsoft“, без да уточнява кои.

Половината от общо 128-те атакувани организации са държавни ведомства, а 12% са неправителствени структури, най-вече мозъчни тръстове и хуманитарни организации, се казва в доклада. Сред мишените са също компании от телекомуникационния, енергийния и отбранителния сектор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама