Петков: Ние сме тук за дългата игра

20:10, 22 юни 22 / Политика 25 1435 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ние сме тук за дългата игра и ще се борим, докато отстоим независимия парламент, в които законността е тази, която определя. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков, след като правителството не успя да оцелее на внесения срещу него вот на недоверие.

„Това беше най-логичното нещо да се случи в днешния ден. Случи се, че задкулисието си показа всичките нюанси и представителството си в Народното събрание. За съжаление, нямаше нито един човек от тези, които гласуваха срещу нас, който можеше сам да вземе решение на база собственото си вярване кое е правилното нещо“, коментира Петков в ефира на Нова телевизия.

„Заедно можем повече“, обяви премерът в оставка пред събралото се множество в подкрепа на кабинета. Той обяви, че духът вече е пуснат от бутилката и няма връщане назад. По думите му промяната е в ход, макар да не се е осъществила с една крачка.

Вотът на недоверие не е от значение, когато толкова млади хора са на площада

Вотът на недоверие не е от значение, когато толкова млади хора са на площада, обяви по-рано Петков в ефира на bTV. „В момента се пише историята. Когато отвън пред парламента Пеевски протестира срещу правителството. Когато „Възраждане“, мисля, че с г-жа Митрофанова, застават срещу нас, а площадът е пълен в наша подкрепа, вотът не е от значение“, смята той. 

Независимите депутати имат още един шанс, иначе отиваме на избори

Петков обяви, че „Продължаваме промяната“ продължава да се надява на подкрепата на независими депутати от други партии, които да привлекат по време на процедурата по парламентарната рулетка.

„В момента има няколко човека, които се чудят между лоялност към партията си и огромната отговорност. Те трябва да осмислят историческата си тежест на гласуването. Аз вярвам, че са 7-8“, коментира Петков по адрес на ИТН, но посочи, че ситуацията е подобна и в другите партии.

Ако някой не се присъедини към нас по правилните причини, ние нямаме нужда от такава подкрепа“, каза Петков. 

Той обаче обяви, че не би разговарял за бъдещо правителство с Ахмед Доган, Пеевски, Тошко Йорданов, Борисов, Слави Трифонов и Костадин Костадинов

Трифонов е история, Борисов ще бъде застигнат от греховете си

Петков се обърна към Слави Трифонов с думите: „Ти си история, повече никога няма да имаш възможност да направиш политически проект и да излъжеш толкова много хора. Довиждане!”.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, премиерът каза: „Греховете, които имаш, кражбите, които си извършил, ще те настигнат. Не може много време да продължаваш да играеш тази игра. Ако днес се чувстваш по-комфортно, това е временно”.

„Вие сте там от 30 години. Този път има една огромна сила – ПП, ДБ – те не са готови да направят сделка с вас. Този път вие няма да сте фактор”, уточни той за Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Петков отново ще е кандидат за премиер

Кирил Петков обяви в кулоарите на парламента, че той ще е предложението за премиер на „Продължаваме промяната“, а по-рано потвърди, че Асен Василев отново ще е кандидат за финансов министър.

„Абсолютно в същия вариант ще предложим правителство. Имена няма да казвам, но няма как да сме в едно правителство от тук нататък с Гроздан Караджов. Да, ще има промяна на министри, но в основния си състав ще бъдем същите“ ,обяви той.

Президентът да не философства за Северна Македония

Премиерът Петков заяви, че „Продължаваме промяната“ ще свиква всеки ден комисия за темата РСМ с идеята да се изслуша МВнР.

„Борисов каза, че дава 59 депутати и блокира комисията в НС. Това са подли стъпки. Аз обещах, че това решение ще бъде взето в парламента. Днес в МС решихме, че парламентът е институцията, която ще вземе решение, защото е с най-голямото представителство. Утре в 15 ч. се свиква отново комисията и МВнР ще отиде с цялата си експертиза да обядни защо френското предложение е най-доброто“, обясни той по отношение на френското предложение за Северна Македония. 

„Президентът да не дава мнения от високата трибуна. Вместо да философства, да ни събере всички. Ако не ни събере, да не се изказва по случая“, обяви премиера по адрес на държавния глава. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама