Няма да спират тока на Белодробната болница във Варна

13:15, 22 юни 22 25 2215 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Няма да има спиране на тока в Белодробната болница във Варна. Това заяви ресорният заместник-кмет Коста Базитов на заседанието на общинската комисията по здравеопазване.

Съветниците обсъдиха натрупаните задължения и заплахата от режим на тока в лечебното заведение. „Токът на този етап не е средство, под въздействието на което трябва да се взимат решения. Те трябва да дойдат от Министерството на здравеопазването“, коментира Базитов.

Той припомни, че от 2015 годишна има решение на Общинския съвет и то не е за закриване на лечебното заведение, а за преместване на дейността към някоя друга болница. „Оттогава с всички министри съм имал среща с изключение на последния, който от 2 месеца отказва среща. Използваме всякакви контакти да се свържем с нея и да говорим за предприемане на действия, но отговор няма“, оплака се заместник-кметът.

По думите му всяка година общината отделя средства за финансиране на бившия Тубдиспансер, но с растящите цени вече няма да е в състояние да покрива разходите. „Тази година задълженията са за 600 хил. лв., но догодина ще бъдат 1 млн. лева на базата на увеличението на цените на тока, водата, потреблението, издръжката. Не е възможно една община да издържа болница със социално-значимо заболяване от световен мащаб“, каза още Коста Базитов, цитиран от БНТ.

Членовете на комисията също се обединиха около позицията, че не общината, а държавата е тази, която трябва да реши съдбата на Белодробната болница.

Спират тока на Белодробната болница във Варна

Припомняме, че Белодробната болница във Варна е в критично финансово състояние. Освен това, персоналът не е получавал заплати повече от 10 месеца. От здравното министерство твърдят, че общината трябва да покрие дълговете, защото болницата е общинска. От ведомството, обаче, планират увеличение на средствата за болен на ден.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама