Българският „еднорог“ отговори на ГЕРБ

12:18, 22 юни 22 25 1623 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вчера по време на дебатите за вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков стана дума и за българския „еднорог“ - финтех компанията Payhawk. За „еднорог“ се счита частна компания, която не е направила своето първично публично предлагане на регулиран пазар, създала нов продукт (най-често технологичен, финансов или такъв получен в комбинация от двете), но вече е оценена на 1 млрд. долара.

На 1 март тази година стана ясно, че финтех компанията Payhawk, която разработва умни карти и платформа, позволяващи изцяло да отпаднат отчетите за разходи, официално е първият български еднорог с оценка от 1 млрд. долара.

Към края на вчерашното заседание именно Payhawk стана причина за спор между министъра на икономиката и иновациите Даниел Лорер и депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков. Лорер заяви от трибуната на парламента, че по време на сегашното правителство в България се появи и първият роден бизнес еднорог. Нещо, което според министъра, не е могло да се случи преди това.

Оцениха български стартъп на 1 млрд. долара

В отговор на това Чолаков контрира, че компанията е създадена и развита по време на управлението на ГЕРБ – през 2018 г. „Никой не им е пречил - момчетата са работили, правили са софтуер, развивали са се и в момента тяхната стойност е 1 млрд. долара. Този милиард си е техен, държавата няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им“, каза той.

По-късно обаче главният изпълнителен директор и съосновател на Payhawk Христо Борисов публикува пост във Facebook, който обясни какво е било отношението към бизнеса му по време на управлението на ГЕРБ. Ето какво написа той:

„Днес от трибуната на Народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че компанията е създадена през 2018-та по времето на тяхното управление и можело да се случват компании на стойност $1 млрд. без никой да им пречи. Но не знае, че:

Чакахме с месеци през 2018-та, за да има Търговски регистър и да получим първата инвестиция.

Над 60 инвеститора отказваха да инвестират в стартираща компания от България, защото не вярваха, че сме способни да направим успешна компания на пазарен принцип.

15 дни преди да фалираме през 2019-та успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират.

Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България.

550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма.

Но въпреки това:

Върнахме десетки хора обратно в България, за да работят в родината си. Много не отидоха в чужбина, за да работят тук.

Във всеки един от офисите ни в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия работят българи.

Плащаме милиони за заплати и осигуровки в България и 70% от компанията е базирана тук.

Всеки нов служител от чужбина прекарва 2 седмици обучение в България. Цялата компания се събира два пъти на българското черноморие и на български зимен ски курорт за тийм билдинг.

Вече инвеститори от цял свят идват на крак в България, защото знаят, че в България се работи здраво и иновации се случват въпреки средата.

Утре ще съм на площада, защото политиците прекрачват всякакви морални граници. Да се говори с омраза, враждебност, цинизъм е похват от едно друго време, но не и днес. Не и в моята България.

P.S. Уважаеми народен представител г-н Чолаков, не сме ги „спечелили”, а сме ги изработили тези пари“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама