Радев: Политиците да не бързат да обявяват историческа победа за РСМ

10:40, 22 юни 22 / Политика 25 895 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев отново призова Министерският съвет „да не се крие зад Народното събрание“ за Северна Македония, защото е водещата институция в процеса. Той подчерта, че двустранния протокол трябва да се прецизира от отговорните институции, защото се очакват ясни и отговорни решения. 

Държавният глава не коментира думите на колегата си от Северна Македония Стево Пендаровски, че преди година му е отказал включването на трета страна в преговорите с думите, че „не ни е нужно и че ние най-добре си ги заем нашите проблеми и не ни трябва трети“.

Вместо това се обърна към политическите лидери в Северна Македония с призив за „политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещото“, „защото пътят към Европа е път напред, не назад“.

„Той не е куриер, а премиер“: Радев не подкрепи Петков

Президентът повтори, че френското предложение е най-доброто до момента и че го има, защото България е отстояла ветото на два съвета за разширяване миналата година. Според него въпросът за отстояването на гражданските права, тяхната защита и борбата с дискриминацията не може да бъде само двустранен въпрос, а трябва да се издигне на ниво ЕС.

„Искам да призова българските политиците да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната на Конституцията не е последната, както някои твърдят, а първата крачка по пътя на интеграцията“, изтъкна още той. 

Президентът коментира, че процесът се базира на преговорната рамка, която е ангажимент и се разработва от ЕС, и двустранния протокол, който се изработва от нас и се залага като неразделна част, защото рамката сама по себе си не може да разреши нашия проблем.

„Френското предложение е добро като преговорна рамка, но същността - истинската защита на интересите, на културното наследство, на промяната на учебниците и табелите и прекратяване на процеса по дебългаризация - зависи от двустранния протокол“, заяви Румен Радев, цитиран от offnews.bg.

По думите му на базата на този протокол ЕС ще следи какво да изисква и да защита в процеса на преговорите. Към момента протоколът не давал достатъчно гаранции и защита като действия, механизми, срокове и критерии. Той призова институциите да заложат  липсващите части, защото ако протоколът не бъде прецизиран, преговорната рамка се обезсмисляла.

За предстоящото гласуване на вота на недоверие президентът обясни, че очаква въпросите за властта да не изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, който бил ясен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама