Само българите са по-разколебани, че ЕС е нещо добро

10:17, 22 юни 22 25 1158 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

България е единствената страна членка на ЕС, в която има спад, макар и лек, на процента от хората, които смятат, че Съюзът е нещо добро. Почти половината българи оценяват положително Китай и Русия, а над 50% имат отрицателно отношение към САЩ.

Такива са резултатите от специалното проучване на Евробарометър за пролетта на 2022 г., предаде БНР.

Почти две трети от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро, което е най-високият резултат от 2007 г. насам. Изключение правят Гърция и Словакия, където повече респонденти го смятат за „нито добро, нито лошо“.

В сравнение с последното проучване на Европарламента от края на 2021 година, резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето страни членки, докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта - на 47%.

За половината българи новините за войната са и фалшиви

Близо половината анкетирани българи - 49 на сто, имат положително виждане за ЕС, което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г.

Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци. Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците имат по-положителна нагласа към Великобритания - 65%, следвана от САЩ с 58%.

Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство - 62%.

Същевременно почти всеки втори българин оценява Русия и Китай положително към настоящия момент, докато преобладаващата оценка за САЩ е отрицателна - 53% срещу 40% положителна.

Също така две трети от анкетираните у нас смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама