Около 1000 са загиналите при земетресение в Афганистан

15:35, 22 юни 22 / Свят 25 1910 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер разлюля Югоизточен Афганистан, съобщи Германският изследователски център за геонауки (GFZ). Трусът е станал на дълбочина 10 км, а епицентърът му е близо до границата с Пакистан, посочва центърът.

Трусът е станал на дълбочина от 30 километра, с епицентър на 42 километра югозападно от Хост - главния град на едноименната източна провинция, граничеща с Пакистан, каза Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от ТАСС.

Най-малко 1000 души са загинали при мощното земетресение, разтърсило тази нощ югоизточната част на Афганистан, предадоха световните агенции, като се позоваха на високопоставен представител на една от засегнатите от труса афганистански провинции - Пактика.

Жертвите само в Пактика са около 1000 и тази цифра може да нарасне. Хората копаят гробове след гробове, заяви ръководителят на отдела за информация и култура на провинция Пактика Мохамад Амин Хузайфа. Той каза, че ранените са около 1500 души, и то само в Пактика. 

Земетресението представлява огромно предизвикателство за талибанските управници на Афганистан. Спасителни екипи бяха пратени в засегнатите от труса райони. Но реакцията на властите ще бъде усложнена заради това, че много международни хуманитарни агенции напуснаха Афганистан, след като талибаните поеха властта миналото лято, предаде БТА. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама