ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ провалиха заседанието на НС

10:00, 22 юни 22 / Политика 25 1757 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание трябваше да заседава два пъти в днешния ден. На редовното заседание депутатите да гласуват за нов председател на парламента. До избора се стигна, след като Никола Минчев бе отстранен от поста. 

След три опита за събиране на кворум обаче редовното заседание се провали. В зала не се регистрираха от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Същите партии, които свалиха Минчев от поста. Така те на практика стопираха избора на нов председател на парламента.

Вече тече 14-дневният срок, в който точката трябва да се внесе за гласуване. Длъжността председател сега изпълнява Мирослав Иванов от ПП. 

Засега няма официално обявени кандидатури за председателското място. Традиционно председател се избира от най-голямата парламентарна група – в случая, ПП. Втората е ПГ на ГЕРБ.

ДПС иронизира 

„Кворумът е отговорност на управляващите“, заяви в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Вчера, днес, цялата последна седмица нито Кирил Петков, нито Бойко Рашков са се обаждали да ми дадат някакви указания. Аз не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината“, коментира Карадайъ, цитиран от БТА.

Председателят на ДПС се обърна към журналистите с „Честит празник на демокрацията“. „Спазването на Конституцията и законите на страната е празник на демокрацията“.

ПП: Нека втората предложи

Няма да предлагаме нов председател на парламента и ще оставим втората политическа сила с останалите групи, които ги подкрепят, да направят ново предложение“, заяви пред БНТ председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Голям протест в подкрепа на Никола Минчев пред парламента

Чувстваме се оптимистично. Хората показаха на коя страна на решенията застават. Както и да мине вотът довечера, конституцията позволява достатъчно механизми, за да изградим едно устойчиво мнозинство“, допълни той.

„За нас, естествено, планът е да вземем първия мандат и да потърсим едно устойчиво мнозинство депутати, които решават да застанат от добрата страна на историята. Вярвам, че в парламента има достатъчно депутати, които не се купуват с кюлчета и пачки и ще направят правилния избор“, каза още Гюров.

Да видим дали са се обединили

„Имаме ново мнозинство, парламентарната практика е такава, че то трябва да си посочи председател. Да видим дали колегите от „Възраждане“, ДПС, ИТН и ГЕРБ, след като са се обединили по някои въпроси, са се обединили и по темата председател на НС“, коментира изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов.

ГЕРБ няма да имат кандидат

ГЕРБ-СДС няма да имат предложение за председател на Народното събрание, обяви депутатът Радомир Чолаков.

„Политическият момент е важен. Или оттук нататък в следващите дни ще започне да се постига консенсус, или отиваме на избори“, коментира Чолаков. „Нашата политическа сила винаги се е стремяла да показва дефектите на управлението. В момента, в който то видимо губи мнозинство, най-логичната наша позиция беше да подкрепим този вот“, заяви той в ефира на bTV.

Според него в момента изглежда, че „Има такъв народ“ се намира под масивен натиск и очевидно „пазаруването“ на депутати продължава.

„Гласуването довечера предполага, че вотът на недоверие трябва да мине и това правителство приключва“, допълни той.

ИТН също пас

Ива Митева призна, че е била една от тези, които са били против оставката на Никола Минчев. Според нея е трябвало да мине първо вотът на недоверие и да се види дали има воля за смяна на кабинета. 

„Не исках този ход и ние се бяхме отказали от този ход до момента, в който господин Минчев не направи тези грешки в пленарна зала. Когато си загубил парламентарното мнозинство, когато си избран с гласовете на една от политическите сили в Народното събрание, много внимателно трябва да прецениш обстановката и да взимаш своите решения. Трябва да гледаш всички народни представители в очите и да се движиш по тях, по техните реакции. Господин Минчев направи грешка, предполагам поради липса на опит, продължи да прави това, което беше решил, наруши правилника категорично“, каза още Ива Митева пред bTV.

ИТН няма предложение за председател на НС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама