Генчовска разсекрети преговорите за Северна Македония

17:40, 21 юни 22 / Политика 25 1280 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
 

Външната министърка в оставка Теодора Генчовска („Има такъв народ“) е разсекретила двустранния протокол и останалите преговорни документи между България и Северна Македония, които преди ден бяха внесени в парламентарната външна комисия за обсъждане. Това съобщи пресцентърът на „Продължаваме промяната“ (ПП) във вторник, малко след като информира, че Генчовска е поставила секретен гриф на документите и по тази причина те не могат да бъдат огласени публично.

„Благодарим за своевременната реакция на министър Генчовска за избягването на всякакви спекулации и недоразумения. В най-кратки срокове очакваме постигането на технически напредък и подписване на двустранния протокол“, добавят от ПП, цитирани от „Свободна Европа“.

Българското вето над преговорите за евроинтеграция на Северна Македония стана причина за оттеглянето на „Има такъв народ“ от управляващата коалиция.

Парламентарната комисия по външна политика се събира в сряда

Очаква се парламентарната комисия по външна политика да се събере в сряда и да обсъди позицията на Външно министерство по всички очаквания около т.нар. френско предложение. Засекретяването на протокола, обаче, означава, че заседанието ще трябва да бъде закрито.

Френското ротационно председателство на ЕС се съобрази със София и вкара в преговорната рамка на Северна Македония българските изисквания, като така ЕС става гарант за изпълнението им. Нещо, което доскоро бе немислимо, тъй като страните членки не искаха да извеждат двустранни спорове на европейско ниво. В опит да се отблокира европейската интеграция на Западните Балкани, обаче, бе постигнат компромис.

В проекта на преговорната рамка обаче са заложени и двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани между Скопие и София съгласно договора за добросъседство между двете държави от 2017 година. По този протокол България и Северна Македония преговарят от месеци, като разговорите са съсредоточени около т.нар. пакет "5+1". Целта е той да съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в Договора от 2017 година ангажименти. Този протокол трябва да бъде подписан от външната министърка в оставка. 

И ИТН започна да харесва френското предложение

В същото време т.нар. френско предложение събира все повече подкрепа и дори основните фактори, които нагнетиха истерия около преговорите – президентът Румен Радев и „Има такъв народ“ го оцениха високо.

След като преди ден Радев, каза, че то е „най-справедливото“, което сме получавали, във вторник Димитър Гърдев го определи като „добро, ако бъде обработено“.

„Има неща, по които има забележки - и към езика и към това, че се използва терминът „малцинство“, но те могат да бъдат изработени с позицията на България. Много е важно обаче какво представлява двустранният протокол между България и Северна Македония“, посочи Гърдев.

Новата тактика – предложението е добро, но да не се бърза

Така и Радев, и ИТН, и донякъде БСП, които до съвсем скоро бяха категорични, че България не трябва да пуска Северна Македония към ЕС се принудиха да признаят пробива, постигнат от кабинета, във френското предложение.

Сега обаче те залагат на нова тактика, според която не трябва да се бърза. В същото време няма гаранции, че това предложение ще продължи да бъде в сила години напред.

Не се знае каква ще бъде и политическата конюнктура в Северна Македония. Ако властта премине към ВМРО-ДПМНЕ, много трудно Скопие ще приеме българските искания. 

Скопие изчаква София 

Управляващите в Скопие също под силен натиск да не приемат т.нар. френско предложение. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ проведе многохиляден митинг и твърди, че се готви „българизация“ на Северна Македония.

Външният министър Буяр Османи коментира, че стратегията на страната му
е да изчака да види дали в София има политическа воля за влизане в конкретни разговори по конкретни въпроси, решения и документи, каквато засега не виждат. Той потвърди, че формално в страната все още не е пристигнало предложението на френското председателство за преговорната рамка за страната.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама