Премиерът: Няма да позволим да се краде

12:06, 21 юни 22 / Политика 25 1295 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Дебати в парламента по вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков. Искането бе внесено от ГЕРБ с мотив провал на правителството във финансовата политика. „Внимателно прочетох мотивите. Тезите са чудновати“, започна изказването си от трибуната министър-председателят.

Има рекорден износ, което е резултата от изпусната инфлация. Това значи, че едни фирми са успели да изнесат на външните пазари, но това не може да бъде на базата на инфлация в България. Този тип грешни икономически внушения бяха правени 6 месеца. Данните на НСИ дадоха сигнал за икономически срив. Какъв срив като говорим за 4% ръст за първото тримесечие. България имаше по-голям ръст от Германия”, посочи Петков.

Увеличихме минималната заплата, подкрепихме семействата, безплатни детски градини. За пенсионерите увеличихме пенсиите, това е безпрецедентно увеличение, което не се е случвало 13 години. Увеличихме бюджета за образованието, средната учителска заплата ще е 25% повече от средната за страната, за лекарите - основната ще стане 2 000 лева. За личните лекари има 38% увеличение. За хората с увреждания имаме 282 милиона лева. Нула процента ДДС за хляба, намаляване на ставката за парното, за бизнеса предприехме мерки за тока. Дългът намалява. Българската банка за развитие излезе на печалба. Активизираме подкрепата за стартъпите. В сферата на туризма отчитаме ръст на български и чуждестранни туристи. В здравеопазването - на базата на интензивни легла минахме през петата вълна на ковид без прекъсване на образователния процес. Това постигнахме по време на война, безпрецедентна криза, ковид”, изброи премиерът, цитиран от БНТ.

Гюров: Лидери с пачки и кюлчета си мислят, че депутати могат да бъдат пазарувани

Според него обаче днешният вот на недоверие е базиран на други резултати на правителството и даде пример с отвоюването на „Капитан Андреево”. Или вотът е може би заради началото на съдебната реформа: закрихме специализираните съд и прокуратура, господин Цацаров се оттегли от поста си, стартираме процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Или може би вотът е заради реалната диверсификация от руски газ. Гръцката връзка ще е построена през юли. И затова, че почнахме разследване на Турски поток”, коментира Кирил Петков.

Това правителство няма да позволи да се краде. Искам да се обърна към всички депутати, особено към ИТН: Вие сте влезли с чисти идеали. Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи, призовавам ви да се сетите за своите избиратели. Там няма нито Трифонов, нито Борисов, нито Доган, нито Митрофанова. Тази клетва ви води във вашето решение в утрешния ден”, заяви премиерът и изчете от трибуната клетвата, с която всеки избран става депутат.

По време на речта на премиера имаше демонстрация от ИТН. Тошко Йорданов и Станислав Балабанов нарушиха реда в залата, като ръкопляскаха на крака срещу Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама