Външната комисия отложи заседанието за РСМ

15:33, 22 юни 22 / Политика 25 1267 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Външната комисия отложи заседанието за Република Северна Македония, докато Министерският съвет не излезе с решение. Предложението за отлагане е на ДПС. 9 души гласуваха „за“, 8 бяха „против“.

Не е ясно за кога се отлага заседанието и кога ще бъде свикано отново. Мотивът за исканото отлагане е, че каквото и решение да вземе Комисията ще е противоконституционно, тъй като Министерският съвет трябва да внесе решение за разглеждане, пише БНТ.

Припомняме, че документът, изготвен от френското ротационно председателство, беше изпратен в комисията още в петък. Два дни по-рано на своето заседание миналата сряда правителството реши всички въпроси, свързани с темата Северна Македония, да се решават само от народните представители. 

В същото време заседанието в Люксембург на посланиците на страните от ЕС завърши без да се обсъжда българска позиция относно ветото върху РСМ.

Членове на комисията от управляващата коалиция вече коментираха пред БНТ, че с гаранциите, които дава документът, е много добър за страната ни, защото според него Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да си промени Конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи и ако Македония не направи това - няма да има преговори за ЕС и съответно няма да вдигнем ветото. Според тях едва ли бихме получили по-добра оферта, защото френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка, което е без прецедент, тъй като досега страните членки избягваха да поставят двустранни спорове на европейско ниво.

От ГЕРБ също обядиха френското предложение като добро за страната ни и поискаха то да бъде гласувано. Не така стоят нещата с Има такъв народ и Възраждане обаче. Слави Трифонов отново повтори думите си, че Кирил Петков е извършил национално предателство, а депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев определи предложението като неприемливо и го нарече поредно извиване на ръце. 

Премиерът Кирил Петков многократно обяви вече, че ако парламентът не промени българската позиция, той еднолично няма да свали ветото.

Държавният глава Румен Радев остро критикува премиера и правителството с думите, че кабинетът не е успял да изработи българско предложение по спорния въпрос с Република Северна Македония, а сега внася френското предложение и при това го прехвърля всичко върху Народното събрание, без да заяви позиция. Въпреки това президентът нарече френското предложение най-доброто и най-справедливото“.

„Той не е куриер, а премиер“: Радев не подкрепи Петков

Междувременно в Северна Македония се проведе многохиляден митинг с призиви за предсрочни избори и за отхвърляне на предложенията, организиран от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама