Камериерка стана депутат във Франция

10:20, 21 юни 22 / Свят 25 1529 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Четиридесет и осем годишната цветнокожа Рашел Кеке, която има френско гражданство, но е от котдивоарски произход, е първата камериерка, избрана за депутат във френския парламент, съобщават в. „Фигаро“ и телевизия „Бе Еф Ем“.

Кеке бе издигната от обединения ляв блок в избирателния район Вал дьо Марн край Париж. Там тя се противопостави на бившата министърка на спорта Роксана Марасинеану, издигната от центристката коалиция на президента Еманюел Макрон. На втория тур на изборите вчера Кеке получи 50,30 процента, а Марасинеану  - 49,70 процента. Разликата между двете е 177 гласа, които пратиха Кеке на депутатската банка.

Кеке се прочу, когато преди няколко години оглави борбата на камериерки от хотел „Ибис Батиньол“ в Париж срещу неговата управа. Камериерките настояваха за по-високи заплати и достойни условия на труд. Протестното им движение продължи цели 22 месеца и завърши с успех.

Тогава именно Кеке попадна в полезрението на радикалната левица на Жан-Люк Меланшон, която на тези избори се яви като част от ляв блок, обединяващ социалисти, радикално леви, комунисти и еколози.

По време на предизборната кампания Кеке заяви, че в парламента ще представлява онези хора, които досега са оставяни без глас по важни политически въпроси.

Нейната опонентка пък породи възмущение, когато дефинира Кеке като представителка на крайните партии във Франция. Тогава бившата министърка на спорта призова всички да я подкрепят срещу Кеке, за да не дадат възможност на краен кандидат да победи. Тази позиция бе остро разкритикувана от левия блок, предвид синдикалната борба, водена от Кеке за по-добри трудови условия за камериерките, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама