Републиканци за България: Трябва да вдигнем ветото за РСМ

13:51, 20 юни 22 / Политика 25 1180 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Предложението на френското председателство за РСМ е приемливо. Франция успя да балансира и да покаже лидерство в една от важните за Председателството и Европа теми - разширяването на ЕС. Предложението в неговата цялост е добро - съобразено с българските условия. Един е въпросът - кой ще контролира изпълнението? България може да свали ветото тази седмица, ако не бъде изолирана от контрола. Това означава не Комисията (ЕК), а Съветът да оценява изпълнението - България да присъства, когато се прави оценката. Това посочват в своя позиция от ПП „Републиканци за България“ по повод т.нар. „френско предложение“, което според решението на кабинета трябва да бъде разгледано в парламентарната комисия.

Според тях се предполага, че държавите членки са принципно съгласни да внесат в преговорната рамка двустранни въпроси. От партията посочват, ч това е възможно сега, в този момент, заради войната в Украйна и цялата геополитическа ситуация.

Цветанов: Време е да се спре с интригите в коалицията

Има обаче няколко пречки вътре в България, които ще ни попречат отново да вземем решение в полза на страната ни. Най-големият проблем е липсата на всякаква координация между властите, прехвърлянето на отговорност и междуличностни лоши отношения. Парламентът няма легитимен председател, външният министър играе роля и не подкрепя собствения си преговорен екип, Комисията по външна политика ще бъде оправдание за несвършената работа. Президентът не помага, а пречи въпреки приетото условие за вписване на българите в конституцията на Република Северна Македония“, пишат в позицията си от Републиканци за България. 

Ние, от Републиканци за България смятаме, че сега е моментът България да отиграе ситуацията в наша полза и да вдигне ветото. Обективно обаче мислим, че конфигурацията на властта и липсата на капацитет и стратегия няма да го позволят“, посочват още те.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама