МОН призна за грешка в изпита по математика на десетокласниците

15:27, 16 юни 22 25 1522 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници се явиха на Национално външно оценяване по математика днес.

В 9.38 ч. в МОН е постъпил сигнал, че при печат на файла с формули по математика за X клас, конвертиран от Word в PDF, в част от формулите не се визуализират скобите. В отговор на сигнала в рамките на 6 мин. е направена проверка и файлът е качен отново. Дадено е указание за начален момент на изпита да се смята моментът, в който всички ученици в съответното училище разполагат с повторно качените коректни формули. Учениците не са ощетени, съобщиха от министерството.

Изпитът по математика за повече от 60 000 седмокласници продължи 150 минути. За 150 минути е трябваше да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор - да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

На изпит се явиха и над 52 000 десетокласници. Тестът по математика за тях има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът продължава 90 минути.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни тази година.

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на учениците в осми клас. С резултата в десети клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.

Верните отговори на изпитите може да видите тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама