Западът ще изпрати още оръжия на Украйна

08:14, 16 юни 22 25 1304 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Редица западни държави обявиха намерения да изпратят още оръжия на Украйна, за да я подкрепят във войната ѝ срещу Русия, пише Mediapool.

Междувременно се очаква лидерите на трите най-големи европейски страни - Германия, Франция и Италия да посетят в Киев като знак за солидарност.

САЩ изпращат още оръжия на стойност 1 млрд. долара

САЩ ще предоставят още оръжия на Украйна, чиято стойност възлиза на 1 милиард долара, съобщи американският президент Джо Байдън, предаде Ройтерс. Байдън е информирал украинския си колега Володимир Зеленски за новата пратка в телефонен разговор.

Американският президент съобщи, че САЩ ще отпуснат и допълнителни 225 милиарда долара за хуманитарна помощ, включително за осигуряването на питейна вода, критично важни медицински средства, храна, подслон и пари в брой за украински семейства, с които да могат да си купуват стоки от първа необходимост. 

Информацията за новия пакет бе оповестена в момент, в който американският министър на отбраната се среща в Брюксел със съюзници на Вашингтон, а оръжията могат да се класифицират в две категории. Първата включва излишни отбранителни продукти от запасите на американската армия и други оръжия, които са финансирани от Инициативата за подкрепа на сигурността на Украйна (ИПСУ). Към втората група спадат оръжия, които ще се изпратят по отделна програма на Конгреса.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небезня обвини западните страни, че водят „прокси война с Русия“ и се обърна към държавите, които въоръжават Украйна, с думите: „ръцете ви са изцапани с кръвта на цивилни“. 

Германия ще предостави на Киев 3 реактивни системи за залпов огън

Берлин ще достави на Украйна три ракетни системи за многократно изстрелване „МАРС-2“, заяви германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт в Брюксел. Тя допълни, че обучението на украински военни ще започне през следващите седмици, предаде Ройтерс.

Оръжията ще бъдат взети от запасите на Бундесвера, заяви тя след разговори между близо 50 страни в кулоарите на форума на НАТО, на които участниците обсъдиха и съгласуваха военната си подкрепа за Украйна. 

Системите „МАРС-2“ могат да поразяват цели, отдалечени на повече от 80 километра.

Канада ще изпрати на Украйна 10 дула за гаубици

Канада ще достави на Украйна 10 сменяеми дула за гаубици М-777 като нова военна помощ на стойност 9 милиона канадски долара (6.9 милиона щатски долара), предаде Ройтерс. Новината бе съобщена вчера от канадската министърка на отбраната.

„Ще продължим да работим непрестанно, за да осигурим на Украйна всестранната военна помощ, от която тя има нужда, за да защитава своя суверенитет и сигурност“, се казва в изявлението на министърката на отбраната Анита Ананд.

Канада дари на Украйна гаубици М-777 и сменяемите дула са необходими, за да се поддържа тяхната далекобойност и точност.  

Лидерите на Германия, Франция и Италия ще посетят Киев

Лидерите на трите най-големи европейски страни - Германия, Франция и Италия, се очаква да пристигнат днес в Киев, за да покажат подкрепата си за Украйна, която се бори с продължаващата руска инвазия.

Посещението на германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Марио Драги се подготвя от седмици. Тримата искат да отхвърлят критиките в самата Украйна за начина, по който те реагират на войната, предаде ДПА.

Очакваната им визитата, която не е оповестена от съображения за сигурност, ще се състои ден преди Европейската комисия да приеме становище Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС, нещо, което най-големите страни не бързаха да направят, отбелязва агенцията.

Френският президент каза в сряда в Румъния, че е време Европа да вдъхне увереност на Украйна по отношение на европейската ѝ перспектива.

Киев критикува Франция и Германия, в по-малка степен Италия, че се бавят и не му предоставят исканата помощ, не му пращат оръжия и поставят на първо място собственото си благоденствие, а не свободата и сигурността на Украйна.

Тази седмица Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви пред вестник Билд, че се опасява, че тримата лидери ще искат да окажат натиск върху Киев, за да го убедят да приеме мирна сделка, изгодна за руския президент Владимир Путин.

В отговор на това Драги заяви, че е важно мирните преговори да започнат възможно най-скоро, но добави, че те трябва да бъдат водени при условия, които Украйна смята за приемливи.

Очаква се Зеленски да настоява пред тримата лидери да пратят повече оръжие, за да помогнат на украинската армия да устои на руските нашественици. Особено критичен е Киев към Берлин, от когото очаква отдавна обещано му, но не доставено още тежко въоръжение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама