Петков праща всяко решение за Северна Македония в ръцете на депутатите

16:00, 15 юни 22 / Политика 25 1686 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По предложение на премиера Кирил Петков Министерският съвет реши всяко предложение в Брюксел както и всяко действие на България по темата за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония в ЕС да се обсъждат и решават задължително от депутатите в Народното събрание.

Премиерът каза, че така се избягват „всякакви спекулации, че настоящото правителство ще направи каквото и да било по темата за Република Северна Македония и нейната европейска интеграция, а по нея ще работи единствено българският парламент.

Петков съобщи, че ще предложи това решение на кабинета преди началото на редовното му заседание в сряда и потвърди, че правителството го е приело на изявлението си след него, предаде „Свободна Европа“.

„Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие, докато се обсъжда. Ако има отрицателно решение (от Народното събрание), автоматично да се дава отрицателен отговор“, обобщи Петков текста на решението.

Северна Македония беше използвана за отвличане на вниманието

„Понеже се чуха всякакви инсинуации в НС по отношение на Северна Македония – от тук нататък нито един политически лидер не трябва да се упражнява в риторика по тази тема“, обяви Петков. По думите му темата за Северна Македония е използвана за отвличане на общественото внимание. Защо днес точно беше избрано точно изслушването по тази тема – за да се напълнят новините именно с тази тема и да се избегнат дискусиите по една много по-важна тема на деня, която ще бъде докладвана от финансовия министър", подчерта министър-председателят, цитиран от Нова телевизия. 

Борбата срещу мафията продължава

Премиерът обяви, че борбата срещу мафията продължава и призова хората да не се хващат в капаните, с които те се опитват да отвлекат общественото внимание. 

Петков каза, че междуведомствената комисия между МФ и МРРБ е открила 2,5 милиарда лева – пари, които е трябвало да бъдат платени за незаконни строежи. „Това е новината на деня (...) Именно затова сега се обсъжда темата Северна Македония”, категоричен е Петков.

Генчовска: Петков пое ангажимент пред Вархеи за сваляне на ветото на РСМ

В същото време в Народното събрание се провеждаше изслушване на министъра на външните работи Теодора Генчовска, която обвинява Кирил Петков, че води „двойна политика“ спрямо преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама