Не можахте ли да направите по-лесни матури?!

11:00, 15 юни 22 25 1652 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

По стечение на обстоятелствата в последните години не съм хвърляла поглед на съдържанието на националното външно оценяване след седми и десети клас. Вчера го направих... и ми се щеше да не бях.

Единствените задачи, с които се изпитват знанията на учениците, са четене с разбиране и преразказ. И аз като Слави Трифонов в интервю за Дарик радио повтарям и потретвам – че-те-не с раз-би-ра-не и пре-раз-каз?!?! Нещо като Ма-ке-до-ни-я, ама четене с разбиране и преразказ!

Изцелението на болно момиче развълнува седмокласниците

Къде останаха задачите за граматика? За критично мислене? За писане на собствен текст с разсъждение? Есе? Нещо? За Бога, имам едно съседче, което е на пет годинки, и може да преразказва истории!

За съжаление, не съм успяла да проследя кога и къде през времето са отпаднали въпросите по български език, по граматика, по пунктуация, по определяне на частите на изречението, каквито едно време имаше в НВО за седми клас. Изпитите на седмокласниците тогава бяха по-сложни и от матурите на абитуриентите. И до някаква степен има логика да е така – именно в седми клас децата се борят за влизане в елитните училища в страната, от което до голяма степен се определя бъдещето им. И е най-логично съревнованието да е жестоко и в най-хубавите учебни заведения да бъдат приети най-добрите българчета.

Разказът „Талисманът“, по който писаха седмокласниците

Защото кого заблуждаваме, като имаме само отличници след седми и десети клас и масово тройкаджии и четворкаджии след дванадесети? Само себе си. И после се чудим защо отвсякъде ни заливат „отверки“, „незнам“, „здравей те“ и „навпредвид“ и разхвърляни запетайки на случаен принцип.  

Колкото и да е клиширано, именно тези седмокласници, които вчера преразказваха текст, който може да бъде преразказан и от първокласник, ще са утрешните лидери, лекари, адвокати, просветни министри, премиери, президенти. И не можем да си вкараме други отвън.

Именно тези седмокласници ще шофират и ще гласуват на избори. Ще задават тона на обществото. Ще протестират. Ще отглеждат деца. Те са бъдещето, друго нямаме.

И не сме ли длъжни поне да се опитаме да го направим по-добро?

Тук може би много загрижени майки и бащи ще кажат, че децата са претоварени, защото учат и математика, и биология, и физика, и химия, и рисуване, и пеене, и физическо. Но хайде да си говорим реално, колко от тях ще станат Айнщайн или Пикасо? Един, двама, трима в най-добрия случай. Но всеки родител е длъжен пред обществото да отгледа грамотен и образован негов член, който да го бута напред, а не да му бъде в тежест.

Както имаше една така история – когато учителят каже на родителите, че детето има талант за биология, но е зле по математика, те веднага го записват на уроци по математика. Вместо да го запишат на биология.

Такава ни е цялата работа.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама