Близо 800 хил. българи са готови да се върнат у нас при добро предложение за работа

13:56, 14 юни 22 25 1450 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Единственото ни послание е че няма еднопосочен билет и трябва да имаме избор да се върнем. Според едно проучване 35% от българите по света са готови да се приберат при добро предложение за работа. Това каза Андрей Арнаудов, продуцент и съосновател на платформата Bulgaria Wants You, която има за задача да открие подходяща работа за българите в чужбина и да ги върне у дома.

„Това са между 700 и 800 хил. човека, защото се предполага, че между 2 и 3 млн. са напуснали страната за тези 30 години“, каза Арнаудов, който гостува на Бизнес Видео Подкаст.

Според него хората са най-големия капитал на XXI век. и освен, че има огромен потенциал във връщането на българите от чужбина, трябва да се работи и по процес на задържане на онези, които са решили да „избягат“ от страната ни.

Следващото голямо събитие на Bulgaria Wants You ще бъде в Мюнхен на 9 октомври.

„Има много българи в Германия и много български бизнес. Там има квалифицирани кадри, както и не много квалифицирани. Ние не сме таргитирани не само към високо образовани мениджъри, но и към всякакви хора“, добави той.

Според Арнаудов България има нужда от ядрени физици - до хора, които държат чука.

„Преди събитието на Bulgaria Wants You имаше много стрес, защото в първата част на дискусията „Демографията няма цена" имаше доста политически гости, точно ден след като ИТН обявиха, че ще изтеглят министрите си. Имаше хора и от ИТН, и от ПП, министри и депутати и се притеснявахме, че много хора може да не дойдат в първата част. Слава богу, всички дойдоха и така дадоха оценка, че темата демография е важна и то в дълъг хоризонт“, каза Андрей Арнаудов.

Андрей Арнаудов вярва, че животът му е бил предначертан и още от дете осъзнава, че предимството му пред другите се крие в комуникационните му умения. Визията му за бъдещето е включвала, че до 35 г. ще се занимава с телевизия, а след това ще бъде политик, но никога преди създаването на ДНК и Bulgaria Wants You не е вярвал, че ще се занимава с HR и Employer Branding.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама