БСП и ДБ – големите губещи

09:43, 13 юни 22 / Политика 25 1726 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Категорично се насочваме към нови избори. Не виждам дали тази коалиция ще преодолее вече натрупаното негативно впечатление у гражданите, в обществото. В момента не виждаме нищо по основната заявка на тази коалиция – борбата с корупцията. Виждаме съвсем друго – спорове около постове, дебати около назначения, които се случиха със стотици за 6 месеца, в различни сектори на публичната администрация, местната власт, виждаме повече от предишното дори. Сигурен съм, че избирателите са изключително объркани. Това мнение изрази пред БНР Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС.

Големите губещи на следващите избори са ДБ и БСП, техните проценти ще са доста по-надолу, „Възраждане“ ще спечели доста повече, прогнозира Александър Димитров. При ИТН има очаквания да върнат част от резултата си, посочи той. По думите му най-вероятно ГЕРБ и ПП „ще си сменят местата“ -  ГЕРБ ще се върне на първо място, но с много по-нисък от желания резултат.

БСП с идея коалицията да управлява до края на годината

За да има правителство на малцинството, трябва да има парламентарна култура, каквато нямаме. Освен това трябва да има повече партии в парламента – други играчи, които не са номинално обявени като управляващи и опозиция и които епизодично да подкрепят предложения на едно правителство, допълни политологът.

Според Димитров „има вариант, в който ИТН се разцепва“. Това е „изпитаният, който вече сме наблюдавали“, защото „Възраждане“ на този етап е монолитен блок, ДПС винаги е бил такъв, а от ГЕРБ не може да се очаква да се отделят толкова депутати.

В тази ситуация президентът е доста по-резервиран, отколкото бихме очаквали, коментира Александър Димитров.

Къс програмен кабинет е много неясна конструкция, смята политологът, който пита ако се приеме актуализация на бюджета и предстоят нови избори, какво налага такъв програмен кабинет.

Премиерът Петков не е подготвен по казуса „Северна Македония“, категоричен е Димитров. Той очерта три позиции - коалиционна, президентска и на външното министерство. „Не може правителството да води разговор на три нива, в три различни контекста. Не виждаме хоризонти, виждам, че се втвърдяват позиции“.

„Г-жа Нинова в лично качество едва ли ще е добър парламентьор, но познавайки характера на Трифонов, се съмнявам, че който и да е, би го убедил да се върне“, заяви Александър Димитров за евентуални преговори за скрепяване на коалицията или преформатиране на управлението.

Димитров обрисува Корнелия Нинова и Слави Трифонов като не най-диалогичните хора, „хора с твърди характери, държат да се налагат на другите, трудни на маса за преговори“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама