„Дейли Сабах”: Ще опазим ли планетата си през този век?

18:40, 13 юни 22 / Свят 25 1598 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

XXI век ще бъде столетието, през което човечеството ще бъде изправено пред най-критичните изпитания, за да направи съществуването си на Земята устойчиво. Осигуряването на устойчивост на глобалната екосистема и биоразнообразието, опазването на околната среда, земната почва, температурата на океаните и екологичното равновесие са задължителни приоритети за устойчиво бъдеще. Що се отнася до световната икономика, устойчивото развитие също е част от нея: развитието, основано на глобален производствен цикъл, изцяло базиран на възобновяема енергия и екологични технологии от ново поколение, дава приоритет на философията „нулеви отпадъци“, при която всички отпадъци се използват повторно, без да се замърсява природата. Това пише Керем Алкин за „Дейли Сабах”, цитиран от БГНЕС.

Когато неуспехът и пренебрегването на устойчивото развитие направят света необитаем поради повишаването на глобалната температура, опустошенията, причинени от сушата и природните бедствия в големи части на света, могат да доведат до най-голямата вълна от бедствия, с която човечеството някога се е сблъсквало на Земята. Докато пишех тези редове, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова правителствата и бизнеса да поставят устойчивото развитие като приоритет № 1 в програмите си и да направят предложения за развитие на възобновяемата енергия.

Призивът на Гутериш изисква да се даде приоритет на спешните глобални действия в областта на климата и опазването на околната среда. Гутериш, заявявайки, че основният приоритет на ООН е здрава планета, повтори предупреждението си, че Земята вече не е в състояние да отговори на различните изисквания на човечеството. Споменавайки, че промишлеността също е гръбнакът на устойчивостта, Гутериш подчерта, че предприятията трябва да поставят опазването на околната среда в центъра на процесите на вземане на решения. По думите му светът е нашият „единствен дом“. Ето защо човечеството трябва да опазва здравето на атмосферата, богатството и разнообразието на Земята, екосистемите и ограничените ѝ ресурси.

Целият свят трябва да приеме, че „да искаме толкова много от нашата планета е неустойчив начин на живот“. В глобален мащаб цикълът на производство и потребление, който съществува днес, вреди не само на света, но и на хората, които живеят в него. Гутериш изтъкна, че е важно международната общност да подкрепя използването на традиционни знания и методи, за да помогне за опазването на чувствителните екосистеми.

На неотдавнашната среща за околната среда „Стокхолм+50“ отново беше подчертано, че успехът на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие (ЦУР) зависи единствено от това доколко е здрава планетата Земя. За тази цел бяха набелязани конкретни предложения за значително ускоряване на разпространението на възобновяемата енергия по света, включително технологиите за това и необходимите суровини да станат достъпни за всички, да се намали бюрокрацията, да се променят субсидиите и да се утроят инвестициите, които дават приоритет на устойчивостта. Повече от 3 милиарда души са засегнати от деградирали екосистеми. Замърсяването причинява около 9 милиона случая на преждевременна смърт всяка година. Повече от 1 милион растителни и животински видове са застрашени от изчезване в рамките на близките десетилетия. Човечеството трябва да разбере, че „единственият начин да продължим напред е да работи в синхрон с природата, а не срещу нея“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама