Атанасов: ГЕРБ и ДПС готвят нов кабинет „Беров“

16:14, 12 юни 22 / Политика 25 1663 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Към днешна дата дали това правителство ще продължи управлението или ще има избори – нещата са 1:1. Това заяви пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ и заместник-председател на Народното събрание Атанас Атанасов.

„Трябва да се демонстрира лидерство и това трябва да бъде направено от министър-председателя, от неговия вицепремиер, да се потърси подкрепа на принципна основа“, смята Атанасов и допълни, че „няма нищо скандално“ в това премиерът да търси подкрепа от депутати от ИТН за осигуряване на парламентарно мнозинство.

ГЕРБ и ДПС са готови в името на националното съгласие да подкрепят някакво правителство тип „Беров“ – това тече като процес“, коментира още Атанас Атанасов.

Според него, ако се стигне до рулетка, ИТН се готвят да поискат третия мандат със същия премиер, когото предлагаха миналата година. По думите му „Николай Василев в последните седмици е станал хиперактивен.

Атанасов смята, че е много важно е „да не допуснем в България да бъде изобщо поставян въпросът за нашето евроатлантическо членство, но по думите му такъв риск има. „Една от важните причини за дестабилизацията е войната в Украйна. В този тежък сблъсък на Русия е необходим пробив в евроатлантическата общност и тя работи много усърдно в тази посока. Руските специални служби в България използват вътрешнополитическите пробойни в страната, за да може да предизвикат тази дестабилизация. За да може в един момент тази промяна в обстановката да доведе до положение България да не е сигурен съюзник в евроатлантическата общност“, поясни Атанасов. По думите му активната руска намеса „се прави тънко и фино, както умеят руските служби, през определени канали.

Картата „РСМ“ се използва от руските служби и от Сърбия за дестабилизация, а Слави Трифонов вади това пред скоба“, изтъкна Атанас Атанасов. „Темата „Македония“ в българската политика днес е изкуствено внесен фактор. Да, има очаквания, има натиск от наши съюзници да вдигнем ветото, но в България няма обществени нагласи, няма парламентарно мнозинство, нито правителство, единодушно, което да е готово да предприеме тази стъпка“.

Съпредседателят на ДБ посочи още, че опитът на Петков и Василев да се еманципират от президента Радев също е проблем. Въпреки това той изтъкна, че „руското влияние в президентството е очевидно. Българският ъндърграунд беше заченат и създаден с участие на руската организирана престъпност, която се контролира от руските служби“, подчерта Атанасов.

Той припомни думи на бившия военен министър Стефан Янев на закрито заседание през февруари в парламента преди началото на войната – „не се притеснявайте, всичко ще приключи за три дни и подчерта, че силите, които „се опитват сега отново да ни поставят в ситуацията България да бъде във фактически неутралитет, са едни и същи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Асен 22:17, 12 юни 22

Атанасов една вярна прогноза няма обаче!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама