Слаб резултат за Макрон на вота

08:25, 13 юни 22 / Свят 25 1774 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Обединените леви сили на Франция застигнаха коалицията на президента Еманюел Макрон на първия тур на парламентарните избори в неделя и вероятно ще го лишат от пълно парламентарно мнозинство.

Според последните междинни данни новото обединение на френската левица води на първия тур на парламентарните избори с малко над 26,2%, следвано с няколко стотни разлика от президентската коалиция „Заедно”.

Президентската партия е победена”, обяви незабавно крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон, водач на новосформираното обединение на социалисти, крайнолеви и зелени, което успя в последния момент да промени баланса на силите в бъдещия френски парламент.

Няма да отстъпим пред екстремистите вляво или вдясно”, заяви от своя страна премиерът на Франция Елизабет Борн, която също е кандидат и спечели първия тур в своя район. Тя предупреди за рисковете от дестабилизация в сложната ситуация на война на вратата на Европа.

Въпреки изгледите коалицията на Макрон да получи най-много депутатски места, тя губи шанс за пълно мнозинство. Политическите сили вече започват битката за балотажа с трудната задача да активизират електората, който постигна рекорд по въздържание от вота, пише БНР.

На трета позиция остана крайната десница, следвана от умерената десница в лицето на „Републиканците”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама