„Поход за нашия живот“: Десетки хиляди в САЩ поискаха по-строги закони за оръжията

10:25, 12 юни 22 / Свят 25 1431 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Десетки хиляди протестиращи се събраха в САЩ, за да призоват за по-строги закони за оръжията. Демонстрацията идва след зачестилите масови стрелби.

Участващите в стотиците демонстрации носеха лозунги като „Искам свободата да не бъда прострелян“, „Защитете хората, а не оръжията“ и „Страхът няма място в училищата“.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи протестите, призовавайки Конгреса да „приеме закон за безопасност на оръжията със здравия разум“. Въпреки това шансовете за правна промяна вероятно ще бъдат блокирани от републиканците.

Нова масова стрелба в САЩ, има убити

Припомняме, че деветнадесет деца и двама възрастни бяха убити при стрелбата на 24 май в начално училище в Ювалди, Тексас. Малко преди това десет души загинаха при атака в Бъфало, Ню Йорк и това поднови призивите за действие по контрола на оръжията в САЩ.

Протести под надслова „Поход за нашия живот“ („March For Our Lives“) се състояха в центъра на американската столица и на много други места в САЩ. Те са организирани от групата за безопасност на оръжията „March For Our Lives“ (MFOL), основана от оцелели от стрелбата в училище в Паркланд през 2018 г. във Флорида. Тя обяви план за около 450 митинга в цялата страна в събота, включително Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго. Групата заяви, че бездействието на политическите лидери убива американците.

Вече няма да ви позволяваме да седнете, докато хората продължават да умират“, отбеляза в изявление Тревън Босли, член на борда на MFOL, цитиран от ББС.

Стига толкова!“, заяви кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър по време на демонстрацията в нейния град. „Говоря като кмет, като майка, говоря от името на милиони американци и американски кметове, които настояват Конгресът да си свърши работата. А работата му е да ни защити, да защити нашите деца от насилие с (огнестрелно) оръжие“, изтъкна Баузър.

Отново стрелба в САЩ

Всички оратори, говорили пред множеството, настояваха сенаторите, които са смятани за голяма пречка пред законодателство в тази посока, да действат или да бъдат отстранени от длъжност с гласуване, особено като се има предвид шокът за цялата нация, след като 19 деца и двама учители бяха убити в Ювалди.

Ако нашето правителство не може да направи нищо, за да не допусне 19 деца да бъдат избити в собственото си училище, време е да сменим хората, които са в правителството“, подчерта Дейвид Хог, оцелял през 2018 г. при стрелбата, в която загинаха 17 средношколци и учители в гимназия „Марджъри Стоунмън Дъглас“ в Паркланд, щата Флорида.

По думите му убийствата на деца в Ювалди „трябва да ни изпълнят с ярост и искания за промяна, не безкрайни дебати, а искания за промяна сега“.

Гарнел Уитфийлд, чиято 86-годишна майка беше убита при расово мотивираната стрелба в Бъфало, Ню Йорк, на 14 май, каза пред тълпите във Вашингтон: „Ние сме тук, за да поискаме справедливост. Ние сме тук, за да застанем с онези, които са достатъчно смели да изискват разумно законодателство за оръжията“.

Съосновател на организацията „Поход за нашия живот“, създадена след тази стрелба, провела първия си митинг във Вашингтон малко след това, Хог водеше множеството, което скандираше „Отстранете ги!“.

Друга оцеляла от стрелбата в Паркланд и съоснователка на „Поход за нашия живот“ – Екс Гонзалес, заяви „Убиват ни!“ и призова Конгреса да действа мъдро. Наред с други политики, MFOL призова за забрана на щурмови оръжия, универсални проверки за онези, които се опитват да закупят оръжия и национална система за лицензиране, която да регистрира собствениците на оръжие, пише „Мediapool“.

Първият протест на MFOL се проведе дни след стрелбата в гимназията на Марджъри Стоунман Дъглас в Паркланд, Флорида, през 2018 г., при която бяха убити 14 ученици и трима възрастни. Сегашният протест, според организаторите, е най-големият митинг за безопасност на оръжията за един ден в историята на САЩ и хиляди студенти в цялата страна напуснаха класните си стаи, за да се присъединят към демонстрациите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама