Тошко Йорданов: ПП и Петков искат свой Гешев

14:35, 10 юни 22 / Политика 25 1653 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кирил Петков ни каза, че службите са на президента и иска свой разследващ орган по време на коалиционния съвет за промените в КПКОНПИ, обяви Тошко Йорданов от ИТН.

ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев, което е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и ДПС. Малки фюрерчета“, заяви Йорданов.

„Аз и други колеги изразихме опасения да не превърнем новия орган КПКОНПИ като стария или да направим нещо като нова прокуратура със свой главен прокурор. Кирил Петков искаше точно това - каза шефовете на ДАНС не са мои, а са на президента и на мен ми трябва разследващ орган и прокуратура“, коментира той.

„Корупцията е епидемия и това го знаем всички. Въпросът е как да се борим с нея и дали този закон може да се бори с нея. Отговорът е НЕ“, подчерта Ива Митева от ИТН, цитирана от БНТ.

Тя даде своето мнение за промените в закона за КПКОНПИ, внесени от ПП. „Единственото ново в този законопроект е, че са създадени две комисии. Преходните разпоредби са много лоши. Този закон е пример как не се прави законодателство“. Митева обясни, че друга новост в законопроект е длъжността разследващ инспектор по примера на митническите служители. „Този инспектор ще може да обжалва отказ за образуване на досъдебно производство. Представяте ли си, на какво основание“.

ПП възмутени

Възмутени сме от откровените лъжи, които е сипят днес от ИТН относно изготвянето на законопроекта за КПКОНПИ. Това заявиха на брифинг пред медиите експерти и юристи от „Продължаваме промяната“, които са работили активно по закона за противодействие на корупцията. „Представителите на ИТН саботират в трети пореден парламент всички възможни действия за реформа в КПКОНПИ и ефективни действия срещу корупцията“, каза Милен Матеев от ПГ на ПП.

Той нарече днешната реакция на ИТН „истерична“ и уточни, че подобна реакция са наблюдавали в експертните съвети, организирани по изготвянето на законопроектите. ИТН са саботирали процеса по изготвяне, като или не са присъствали, или са се появявали за пет минути, заявявайки, че твърдо държат на своето условие - да имат човек в комисията с право на вето, който да решава кой да бъде разследван и кой не, уточниха юристите.

Уважаван юрист като Ива Митева не е прочела законопроекта и говори абсолютни лъжи за това как членове от него са противоконституционни. Като това, че разследващите инспектори ще участват в съдебния наказателен процес - такова нещо няма в законопроекта. Не са отпаднали групи от видните политически личности, които трябва да бъдат разследвани от комисията, както твърди Митева. Тя твърди, че в законопроекта са дадени свръхправомощия на разследващите органи, което не е вярно“, опроверга я Матеев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:43, 10 юни 22

Итн са не сериозни само разиграват българския народ като не е за тяхтази работа да не се захващат да си гледат циркаджилъка и толкова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама