Ердоган ще се кандидатира за президент през 2023 г.

10:25, 10 юни 22 / Свят 25 1661 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че ще бъде кандидатът на Републиканския алианс на изборите през юни догодина, предаде турската частна телевизия НТВ.

Ердоган призова и опозиционния алианс да обяви своя кандидат, като се обърна към лидера на най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) - Кемал Кълъчдароглу с думите: „Вече не можеш да избягваш въпроса за кандидатурата. Обяви или своя кандидат, или своята кандидатура“.

Президентът, който е и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), говори на заседание на партията в Измир.

Защо Ердоган иска да е главен посредник между Русия и Украйна?

Според Ердоган лидерът на НРП сега се стреми към президентството, но вместо да действа „по мъжки“, се опитва да постигне целта си по заобиколни пътища.

„Дошло е времето да се вземат решения“, каза президентът и повтори призива си към Кълъчдароглу да разкрие какви са плановете му. 

„Няма накъде да бягаш, г-н Кемал. Съвземи се и стига измъчва партията си, г-н Кемал“, каза Ердоган. 

Президентът посочи, че ако аргументът на опозицията да не представя кандидата си, е това, че още не е обявен кандидатът на Републиканския алианс, то „ето, казвам го, това е Тайип Ердоган“. Ако пък кажат, че първо трябва да се изясни датата на изборите, то, ето казвам го, изборите ще са в средата на юни идната година, добави Ердоган.

Турски анализатори смятат, че Кълъчдароглу е най-вероятният кандидат-президент на опозицията, който да се изправи срещу досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган на следващите избори, чиято редовна дата е през юни 2023 г., съобщи БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама