Киев губи по 200 войници на ден

08:08, 10 юни 22 25 1981 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Френският президент Еманюел Макрон заяви в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, че е готов да продължи доставките на оръжие, и обсъди с него перспективите за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС, съобщиха от пресслужбата на Елисейския дворец.

„Френският президент каза на президента Зеленски, че Франция е готова да отговори на нуждите на Украйна, включително и по отношение на тежките оръжия“, се казва в изявлението. Френският лидер обсъди с украинския президент и последните събития на бойното поле, нуждите от военно оборудване, политическа и финансова подкрепа, както и предоставянето на хуманитарна помощ.

Макрон е обещал да „поддържа контакт“ със Зеленски по въпроса за предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС. Според администрацията на Макрон това решение ще зависи от препоръката на Европейската комисия и от резултатите от обсъжданията на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни.

Киев губи по 200 войници на ден

Михайло Подоляк заяви, че Украйна се нуждае от стотици западни артилерийски системи, за да изравни силите си с Русия в източния регион Донбас.

Той също така каза, че Киев не е готов да възобнови мирните преговори с Москва. Украинските войски са подложени на непрестанни бомбардировки, докато руските сили се опитват да поемат контрола над целия Донбас.

Руските сили са хвърлили на фронта почти всичко, което не е ядрено оръжие, и това включва тежка артилерия, множество ракетни системи и авиация“, каза г-н Подоляк.

Зеленски: В Северодонецк се решава съдбата на Донбас

Съветникът на украинския президент повтори призива на Украйна за повече оръжия от Запада, като заяви, че „пълната липса на равнопоставеност“ между руската и украинската армия е причината за големия брой жертви в Украйна.

Нашите искания за артилерия не са просто някаква прищявка... а обективна необходимост, когато става въпрос за ситуацията на бойното поле“, каза той и добави, че Украйна се нуждае от 150-300 ракетни системи, за да се изравни с Русия - много по-голям брой от този, който е получила досега.

ДНР осъди на смърт двама британци

Двама британци и един мароканец, които са били заловени, докато са се сражавали за Украйна, бяха осъдени на смърт от руски съд в Източна Украйна.

Британците Ейдън Аслин и Шон Пайнър, както и Саудун Брахим са обвинени, че са били наемници, съобщават руските държавни медии.

Съдът, който не е международно признат, се намира в проруската т.нар. Донецка народна република.

Адвокатът на британците заяви, че всички те желаят да обжалват присъдата, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

И тримата мъже са обвинени в наемничество, насилствено завземане на властта и преминаване на обучение за извършване на терористични дейности, посочва РИА Новости.

Семействата на британците настояват, че те са дългогодишни членове на украинската армия, а не наемници.

Северодонецк ще падне, смята западен експерт

Русия „вероятно вече контролира“ град Северодонецк и в крайна сметка ще обкръжи украинските сили в района, твърди високопоставен западен военен експерт пред Би Би Си, съобщи БГНЕС. 

Меркел: Не се обвинявам за войната в Украйна и няма да се извиня

Служителят, който не желае да бъде назован, заяви, че тежкото въоръжение, което се предоставя от Запада (като например британски и американски ракетни установки), ще пристигне твърде късно и е с ограничени количества, за да повлияе на изхода на войната.

Войната в Украйна вече има музей

За нахлуването на руските войски в Украйна вече се разказва в музей, съобщава Евронюз. 

Дори докато войната бушува в други части на страната, украинците се стичат към новата изложба в Киев, наречена „Украйна - разпятие“.

В нея са представени предмети, намерени след като руската армия беше принудена да се изтегли от окупираните от нея райони около столицата. Ракети, хранителни провизии, каски и други предмети, оставени в района северно от Киев, са в основата на изложбата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама