Предупреждение за порои в почти цялата страна

07:00, 10 юни 22 25 1578 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки. Ще духа до умерен вятър. В по-голямата част от страната преобладаващите максимални температури ще бъдат между  20° и 25°, в София около 19°. Валежите ще продължат и през нощта срещу събота.

Червен код за опасно силни валежи от дъжд, придружени от гръмотевични бури и градушки, е обявен в Смолян. Главно след обяд валежите ще са интензивни с количества над 65 мм, локално до 80-100 мм. За 14 области в страната е обявен оранжев код. Това са Монтана, Враца, София обл, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В други 5 области пък кодът е жълт - Видин, Плевен, Велико Търново, Сливен и Ямбол. 

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен вятър: в ниските части от североизток, а по билата от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 9°.

През почивните дни отново ще има гръмотевични бури, значителни по количество валежи, на места и градушки. В събота вероятността за интензивни явления е голяма за цялата страна, а в неделя - за много райони в Северна и Източна България. Сумарните количества за обстановката в отделни райони ще надхвърлят 50-80 мм, локално, главно в Родопската област - и над 100 мм. В събота вятърът ще е от изток-североизток, слаб до умерен. Дневните температури в по-голямата част от страната ще останат под 25°. В неделя вятърът в Източна България временно ще се усили, ще е от север-североизток, в западната половина от страната ще остане слаб до умерен, от север-северозапад. Температурите ще се повишат с един-два градуса, сочи прогнозата на НИМХ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама