Съдът защити „Капитолия“: и от общината, и от градушките

11:03, 08 юни 22 / София 25 1690 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Броени дни след като Столична община започна да демонтира незаконните съоръжения в автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина, действията бяха спрени от съда. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Махaт незаконните постройки на „Капитолия“ в Борисовата градина

Преди три месеца имаше решение в обратната посока - че изпълнението се допуска, защото наемателят на терена за автокъщата, фирма „Софтрейд 2003“ ООД, не е премахнал незаконно изградените шест стоманобетонни фундамента за чадъри. Като причина за прекратяването на демонтажа, от съда посочват в своите мотиви, че „предвид, че съоръженията служат за предпазване на автомобилите, предназначени за продажба, от атмосферни условия, като премахването им в сезона на градушките, безспорно създава предпоставка за настъпване на вреди за жалбоподателя“, посочва Фандъкова, като заяви, че съдебното решение е „интересно“, но няма да го коментира. Столичната община обжалва съдебното решение пред по-горната инстанция.

По информация на „Mediapool“ предварителното изпълнение е спряно с мотива, че ако сега бъдат премахнати незаконните постройки, това ще попречи на автокъщата да представи доказателства по друго производство - това за обжалването на самата заповед на главния архитект на София Здравко Здравков. Спирането на изпълнението вече е протестирано от общината.

Първи опит за саботаж

Във вторник от общината за пръв път съобщиха, че собственикът на Капитолия пречи на нейното премахване, като е поставил микробус на входа и е разположил луксозни автомобили под чадърите. Освен това на стените на обекта са разлепени съобщения, че от 6 юни автокъщата ще бъде в годишен отпуск. Здравко Здравков поясни, че на място е извикан ключар, който е успял да отвори микробуса, като е повикан и паяк на Центъра за градска мобилност, който да премести паркираните МПС. В края на деня бе съобщено, че паякът е преместил 16 коли.

В средата на май кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че автокъщата и близкият ресторант „Веселото село“ ще бъдат премахнати от Борисовата градина, след като общината окончателно е спечелила съдебните дела срещу двата обекта. На 31 май пък започна фактическият демонтаж на съоръжението. На такова подлежат шест метални чадъра, както и стоманобетонните конструкции под тях. Действията се извършват от общинското дружество „Софинвест“ и ще струват над 50 000 лв., съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, цитиран от „Сега“.

Игра на котка и мишка

За съжаление, сагата продължава, след като всяка наша стъпка се саботира, видяхте вчера имаше интересен случай, в който целия екип беше излязъл в отпуск, това обаче не попречи на собствениците още сутринта да подадат жалба в съда с искане за спиране на изпълнението и след няколко часа след подаването на жалбата, съдът, който само преди 3 месеца разреши и допусна предварителното изпълнение и премахването на незаконните сгради, вчера е взел решение да спре това премахване. Така че очевидно ще играем на котка и мишка. Разбира се, ние сме длъжни да изпълним решението на съда“, заяви днес столичният кмет, цитиран от „Mediapool“.

Главният архитект Здравков заяви, че нямало да бъде „деликатен“ като Фандъкова в коментара си за съдебното решение. Изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите. Ами същият този съдийски състав февруари месец, когато разсъждаваше и даде своето допускане, не беше преценил, че тогава може да има студове или ледени дъждове. Още нещо се казва - че ние сме постъпили едва ли не като вандали - че чупим, че трошим. Това абсолютно не е вярно“, заяви той.

Трайчо Трайков пък коментира, че общината имала нов план. Той обясни, че ще бъде обявен, когато са готови.

Часове по-рано се разбра, че независимо от съда общината няма да премахне толкова лесно незаконните постройки и се очаква се нов епизод от епичната битка за автокъща „Капитолия“. През нощта срещу сряда са паркирани още коли и мотори, които да пречат на премахването на незаконните постройки. 

Това, което виждаме, е, че чудото продължава. В автокъщата, която е в годишен отпуск, някакви незнайни сили са успели да върнат автомобилите. Има вече и мотоциклети. Тротинетки липсват само тук и детски колички“, заяви председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев и определи случващото се като безобразие. По думите му „общината е решена да проведе до край тази битка“. Георгиев допълни, че „и днес този водевил ще продължи“. Той разказа, че вчера на мястото е бил пратен юрист, представляващ фирмата, който обяснил, че не може да дава изявления.

Сагата с премахването на „Капитолия“ е дългогодишна. Автокъщата се намира в Борисовата градина. Теренът се ползва под наем, но чадърите, предпазващи луксозните коли, са незаконни. Демонтажът на съоръженията започна след окончателно съдебно решение и заповед на главния аврхитект Здравко Здравков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама