ДБ иска 50% по-евтини карти за транспорт, а ИТН реформи

15:40, 07 юни 22 25 1617 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

„Демократична България“ предлага цените на картите за градския транспорт да се намалят наполовина, „Има такъв народ“ настоява за реформи, а „Продължаваме промяната“ оставя нещата в ръцете на финансовия министър Асен Василев.

Това стана ясно след поредно заседание на коалиционния съвет в Министерството на финансите. Срещата предшества Национален съвет за тристранно сътрудничество този следобед и заседанието на Министерски съвет утре, по време на което трябва да бъде приета актуализацията на бюджета. Веднага след това текстовете ще бъдат внесени в Народното събрание, като се очаква бюджетната комисия да ги разгледа на първо четене още тази седмица. Амбицията на управляващите е актуализацията да стане факт до края на месеца, за да може актикризисните мерки, обещани още в средата на май, да влязат в сила от 1 юли.

След като вчера бе публикувана официалната версия на актуализацията, днес ПП, БСП, ИТН и ДБ обсъдиха исканите от тях промени, предаде Offnews.bg

След коалиционния съвет Ивайло Мирчев съобщи, че „Демократична България“ ще настоява държавата да поеме 50% от цената на картите за градски транспорт. Депутатът се аргументира с въведените подобни мерки в европейските държави. По думите му ако тази идея бъде приета, ще се намали и автомобилният трафик. Мирчев съобщи, че това им предложение е получило подкрепата на партньорите.

Другата им приета идея е от държавния бюджет да бъдат пренасочени средства за изграждането на 16 детски градини. За това ще са необходими около 58 млн. лв.

Според Мирчев ДБ е имала и други идеи, но те не се харесали на партньорите.

Ето какво предвижда актуализацията на бюджета

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански от „Има такъв народ“ съобщи, че партията му ще настоява за реформи. По думите му пенсионно-осигурителният модел трябва да се запази до планираното за октомври преизчисление на пенсиите. Преди седмица Каримански настоя и за диференциация на антикризисните мерки, така че помощите да отиват при нуждаещите се, а не да се раздават на калпак. 

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“ заяви, че групата му няма предложения за актуализацията. Той заяви, че компенсациите за бизнеса за високите цени на електроенергията ще продължат, макар и да не са част от актуализацията. По думите му средствата ще се осигурят след промени в Закона за енергетиката.

БСП запази мълчание след заседанието на коалиционния съвет.

Кои от всички искания ще станат факт ще стане ясно утре. Сабрутев заяви, че целта на коалицията е да няма промени между първо и второ четене и затова четирите формации ще се съберат отново утре, когато се очаква и съвместен брифинг по въпроса. Дали това ще се случи така наистина не се знае, тъй като Любомир Каримански даде заявка за редакции между двете четения.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама