Инфлацията е като горския пожар - можеш само да се молиш да не се разпростре

16:59, 06 юни 22 25 1278 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Инфлацията е като горския пожар - трудно може да се угаси, можеш само да се молиш да не се разпростре. Той трябва да си вземе своето, да изгори площта, на която е възникнал, и сам ще си угасне. Това коментира пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Бюджетът не е антиинфлационен, категоричен беше той и обясни, че създава предпоставки за задържане на инфлацията по-дълго време. 

Ето какво предвижда актуализацията на бюджета

Дацов изказа недоумение защо трябва да има актуализация на бюджета от 1 юли. „Няма никаква причина, освен чисто политическата - желанието да се харесаш на хората. Друга причина за актуализация на бюджета по средата на годината аз трудно мога да видя. Тревожи ме това, че тази актуализация дори не е свързана с някакви структурни реформи и малко яснота какво смятат да правят управляващите в различните сектори“.

Любомир Дацов каза още, че не вижда с какво войната в Украйна налага нещо да бъде променено в бюджета - нито като политика, нито структурни мерки: „Отражението на войната е по много други канали, включително политическите решения на управляващите, защото част от тези решения са свързани с по-високата инфлация, която съществува в момента в зоната“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама