На италиански водещ му прилоша след интервю със Захарова

14:10, 06 юни 22 / Свят 25 3049 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Италианският телевизионен водещ и журналист Масимо Джилети, който взе снощи интервю от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова за предаването „Нон е л'арена“ (в превод от италиански: „Не е арена“) по телевизия Ла Сетте, се е почувствал зле и е припаднал в ефир.

Джилети предпочете да отиде в Москва и да отразява от Червения площад актуалните събития, свързани с Украйна и с руската инвазия, пишат италианските издания „Сусидиаро“ и „Куотидиано национале“ и агенция АНСА. Заради припадъка на Джилети обаче живото предаване от Москва бе прекъснато и водещата на програмата Мирта Мерлино пое за кратко щафетата от студиото в Рим. После Джилети се появи отново в ефира от Москва, но този път седеше на закрито.

Той се извини и каза, че може би му е паднала захарта, а е било и студено. Той каза, че вече се чувства добре и поднови воденето на емисията, но на моменти се чувстваше изморен. До него беше руският журналист Владимир Соловьов, смятан за прокремълски настроен, на когото Джилети благодари за оказаната помощ по време на припадъка, съобщи БТА.

Програмата иначе бе доста оживена и без припадъка на водещия. По време на нея Мария Захарова се включи видеоконферентно. В това интервю тя потвърди, че на самолета на руския външен министър Сергей Лавров е било отказано прелитане във въздушното пространство на страни, заобикалящи Сърбия. Тя припомни на Запада, че той говори за отворени канали на комуникация, но че страни, обкръжаващи Сърбия, членки на ЕС и на НАТО, са затворили естествения въздушен канал за самолета на Лавров, който трябвало да отиде в Сърбия. Захарова добави, че инициатор на прекъсванията на комуникациите се явява Западът, а не Русия.

„Осем години се опитваме да приключим конфликта в Донбас с думи, попитайте страни от Нормандския формат, ние направихме толкова много. Ние преговаряхме осем години, но целият конфликт започна, когато САЩ и Брюксел с мълчаливото съгласие на Италия замениха украинския режим с всички фатални за Украйна последици, каза Захарова.

„Чакахме осем години и вие не ни помогнахте, в това число Италия запази мълчание и не приложи санкции спрямо режима в Киев, така че сте отговорни и вие за това“, продължи тя с нападките към Италия, пише „Куотидиано национале“.

А когато стана дума за използването на оръжия от страна на Русия, Захарова каза: „Италия, член на НАТО, влезе в Ирак, разрушавайки всичко и убивайки толкова цивилни, вашите страни доставят оръжия на режима в Киев, САЩ забраниха на Киев да води преговори“.

Изказванията на Захарова и тези на други участници от Москва в предаването по италианската телевизия възмутиха до такава степен италианския журналист Алесандро Салусти, поканен също да участва в програмата, че той напусна демонстративно ефира и обвини Джилети за начина му на водене.

Мислех, че сте отишъл в Москва, за да говорите с руския народ. А се оказвам пред едно пълно подчинение на възможно най-лошата руска пропаганда. Кремъл е един гаден дворец, там комунизмът направи най-големи престъпления“, заяви той.

После Салусти допълни, че се отказва хонорара, който е трябвало да получи за участие в емисията, и добави, че отказва да играе ролята на смокиново листо, прикриващо събеседниците на Джилети в Москва. Когато спомена събеседниците на Джилети, журналистът Салусти ги обрисува, използвайки нецензурен термин, визиращ мъжки полови атрибути, съобщиха АНСА и „Сусидиарио“, цитирани от БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама