Генчовска: Палежът в Битоля е целенасочен и хладнокръвен

09:33, 05 юни 22 / Политика 25 1336 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Палежът на културния ни център в Битоля е извършен изключително хладнокръвно, целенасочено и преднамерено. Това каза пред bTV външният министър Теодора Генчовска. Тя обясни, че е видяла един от записите на охранителните камери.

Вижда се мъж, който пристига на колело, изключително спокоен. Слиза от него, сваля една туба със запалима течност, полива входната врата на културния дом и запалва течността. Това, което ми направи впечатление, е, че спокойствието му беше нарушено единствено от размера на пламъците“, каза Генчовска. Тя прогнозира, че е възможно мъжът да потърси лекарска помощ, ако има изгаряния.

Подпалиха българския културен център в Битоля

Единствено бързата реакция на местната полиция и пожарна са спасили културния дом от по-големи поражения. „Човекът е с маска, но няма нищо специфично в облеклото му. Млад, добре сложен мъж, здрав, спокоен“, каза Генчовска.

Случилото се в Битоля е израз на говора на омразата. Очакванията ни са Република Северна Македония и правителството ѝ да имат последователна, всеобхватна политика за преодоляване на говора на омразата“, каза външният министър.

Според нея е нормално да има очаквания за започване на преговорния процес за приемането на РСМ в ЕС, но това е въпрос на отговорност от тяхна страна кога ще постигнат конкретни резултати по договореностите.

„Разследването продължава. При откриването на културния център преди месец заплахи имаше безброй. Това е директна атака срещу българите в Северна Македония“, каза директорът на културния център Любчо Георгиевски.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама