Близки на починал пациент изпочупиха спешния център в Самоков

09:05, 05 юни 22 25 1593 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Близки на починал пациент атакуваха центъра за спешна помощ в Самоков. Нападнат е лекар, който е успял да се барикадира заедно с медицинска сестра в една от стаите.

Целият филиал е изпочупен – ампули, столове, изкъртени са три врати. Три патрулни коли на полицията са се отзовали на място, опитали са и тях да нападнат, разказват свидетели.

53-годишният мъж, който е починал, е докаран от близките си в състояние, несъвместимо с живота. Бил е с много високо кръвно и белодробен оток. Страдал е от тежък диабет. Близките на мъжа искат той да бъде транспортиран в София, но състоянието му не позволява това. Медиците започват да реанимират пациента, но не успяват.

Медикът в спешния център е извикал двама лекари от болницата, включително реаниматор. На пациента са направени множество изследвания и пълен обем реанимационни действия, но състоянието му е било критично, пише bTV.

Дежурният лекар се опитва да обясни ситуацията на близките, но това предизвиква недоволство и агресия. Целият дежурен екип се заключва в съседно помещение, залоства врата с мебели. През това време близките на починалия мъж щурмуват помещението. Лекарите в Спешна помощ в Самоков остават шокирани от нападението.

До пристигането на полицията Самоков остава без спешна помощ. Органите на реда разпръскват събралите се. Тялото на 53-годишният мъж ще бъде откарано в София за аутопсия.

Такава агресия за първи път в живота си виждам. Да, заплашвали са ни, но никога не са ме удряли досега“, каза д-р Любомир Ал Хакак, един от потърпевшите. Той е бил удрян в гърдите, по главата и в гърба. Казва, че е преуморен и близките му настояват да напусне филиала на спешната помощ.

Счупена апаратура няма. Материалните щети са ни счупени врати“, каза д-р Ивелина Трендафилова, шеф на филиала. Тя допълни, че колегите ѝ са изключително преуморени и се питат защо отиват на работа.

Двама души са отведени в полицията заради нападението. Полицията продължава да издирва още участници. През цялата нощ районът около болницата в Самоков е бил охраняван от екипи на МВР. По случая тече разследване, пише БНР.

Симидчиев: Законови промени ще прекъснат агресията над лекари

Готвени законови промени целят да прекъснат агресията над медици, каза пред bTV д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“.

Промените са свързани с правата и въвеждането на задължения на пациентите. Например едно от задълженията ще бъде да съобщават данни за своето състояние, които да са истина. Ще има и забрана за влизане на въоръжени лица в медицинските пунктове“, каза още Симидчиев.

Той допълни, че готвените промени вече са одобрени от коалицията, като предстоят разговори и с опозиционните партии в Народното събрание.

Десетилетия наред здравеопазването не е било ключова тема и сега берем плодовете на безхаберието. Доверие се гради стъпка по стъпка“, каза още депутатът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама