Лорер: Очакваме наплив от икономически емигранти от Русия

10:00, 04 юни 22 / Политика 25 1719 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете. България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа. Това заяви пред bTV министърът на иновациите Даниел Лорер.

Очакваме, че влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти. Проведохме широк семинар с компании, които имат работна ръка в Русия, за да говорим как можем да ги привлечем тук. И очакванията са ни, че ако България си свърши работата, ако създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ще можем да имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас близките месеци“, каза още Даниел Лорер.

Лорер: Следващата бежанска вълна ще бъде от Русия

Министърът коментира и възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато депутати почти се сбиха в пленарната зала. „Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива“, отбеляза Лорер.

„Коалицията е съставена от четирима партньора и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално“, коментира той.

Според него правителството като изпълнителна власт успява да намери консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България.

Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 милиарда европейски средства, за да се възстановим от COVID и да имаме по добра икономика. Но това ще се случи само и единствено, ако българският парламент приеме 22 реформи законодателни, които ние сме обещали, че ще направим.

И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме“, призова Даниел Лорер.

Актуализацията на бюджета

„Дневният ред, с който започнахме работата си, продължава, но заедно с това имаме и три кризи, които се налагаше да управляваме – COVID, инфлация и война. Заедно с тези кризи ние движим и реформаторски дневен ред“, заяви министърът на иновациите.

През зимата успяхме да приемем бюджет, който се грижи за част от най-слабите“, каза Лорер и припомни, че пенсии и минималната работна заплата се актуализират. „С новия здравен договор актуализирахме и заплатите на лекари и сестри, актуализирахме заплати на учители, така че част от реформата, която може да се движи през бюджет, се случва“, посочи министърът.

По отношение на мерките той отбеляза, че цените на енергията са тези, които са основният заложник на политическия дебат. „През зимата България инвестират 4 милиарда за подкрепа и на хората, и на бизнеса, за да преодолеем цените, а сега новият антикризисен пакет, от своя страна, е 2 милиарда плюс допълнителните мерки“, каза Даниел Лорер.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама